Възкресение Христово - смятан за най-големия, най-древния, християнски празник -

...
Възкресение Христово - смятан за най-големия, най-древния, християнски празник -
Коментари Харесай

Ще празнуваме ли всички християни някога Великден заедно?

Възкресение Христово - считан за най-големия, най-древния, християнски празник - отразява в най-пълен тип християнската доктрина, а точно - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, акцентира Зорница Панталеева в " Българска история ". И продължава: на този празник християнската вяра празнува връщането на Иисус Христос към живота на третия ден, откакто е разпънат на кръста и заровен.

Интересното е, че събитията към Великден се случват към еврейския празник Пасха. Според Библията вечерята на Исус с учениците му, известна като Тайната вечеря, се е състояла в нощта на юдейския празник Пасха. Христос умира на идващия ден (Велики петък) и възкръсва от мъртвите на третия ден (неделя).

Как се дефинира Великден

Разбираме, че има две Пасхи - Юдейската празнува деня на избавлението на евреите от Египет, а Християнската е Великден, денят на Възкресение Христово.

Така, както свидетелстват и евангелистите за Възкресението, бил отбелязван и християнският празник Пасха " рано в първия ден на седмицата ", след първия ден на юдейската Пасха. В античната черква под " Пасха " разбирали седмицата преди Възкресението, наричана " кръстна Пасха ", и седмицата след него, наричана " възкресна Пасха ", четем обяснението в dveri.bg.

Двете Пасхи не трябва да съответстват като дати, тъй като съгласно евангелията на юдейската Пасха се е състояла Тайната вечеря на Иисус и учениците му - три дни преди Възкресение. Следователно Великден би трябвало да се пада в първата неделя след юдейската Пасха.

Принципът, съгласно който се дефинира Великден, води началото си от Първия космополитен събор през 325 година и се приема, че той се чества от всички християни в неделята след първото пълнолуние на или след пролетното равноденствие. Разминаването в датите, на които католици и православни дефинират Великден, пък идва от това, че католиците следват григорианския календар, а православните - юлианския.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР