Възкръсването на морално остарелия модел G3420 е продуктивано от промени

...
Възкръсването на морално остарелия модел G3420 е продуктивано от промени
Коментари Харесай

Intel връща на пазара Pentium процесор от 2013 г.

Възкръсването на морално остарелия модел G3420 е продуктивано от промени в пътната карта на компанията, включително наново произвеждане на процесора в дълготраен проект

Pentium процесори с няколкогодишна отминалост още веднъж са настоящи на пазара
(снимка: Intel)

П роцесорът Pentium G3420, който беше снет от произвеждане преди повече от четири години – в средата на 2015 година, още веднъж е настоящ в предложенията на Intel. Компанията е уведомила всички свои сътрудници, че морално остарелият чип е наличен за поръчки, заяви Tom’s Hardware.

Връщането в строя Pentium G3420 е продуктивано от нови решения в пътната карта на компанията, включително наново произвеждане на процесора в дълготраен проект. Pentium G3420 принадлежи към линията Haswell и се появи на пазара преди повече от шест години, през третото тримесечие на 2013 година, за сокет 1150.

В началото на продажбите цената на процесора доближаваше 82 $. Предназначен за потребление в таблети, настолни компютри, тънки клиенти и вградени решения, чипът се създава по 22-нанометров развой. За съпоставяне, настоящи през днешния ден са 7-нанометровите технологии.

Pentium G3420 е морално стар във връзка с всички съществени параметри – той няма технология Hyper Threading, вследствие на което – с двете си ядра на тактова периодичност 3,2GHz – може да обработва единствено два едновременни потока данни. В допълнение, чипът не поддържа PCI-E 4.0 и не знае за съществуването на DDR-4 RAM – той работи извънредно с DDR3 при периодичност до 1600 MHz.
още по тематиката
Вградената графична карта в чипа е Intel GMA от четвърто потомство с периодичност от 0,35 до 1,15GHz и оптимално поддържана резолюция Quad HD 2560×1600 пиксела.

Intel не разкрива какво тъкмо е повлияло на решението й да възкреси 6-годишния процесор и не прецизира към кого е ориентиран. Предвид спецификациите си за всеобщия консуматор, този чип надали ще е забавен на фона на наличната серия AMD Ryzen 3000.

Според специалистите на Tom’s Hardware, чипът ще бъде препоръчан на производителите на компютърна техника и се чака да откри приложение в РС-та от входно равнище, да вземем за пример офис компютри.

Intel приема поръчки за Pentium G3420 до 26 май 2020 година в това число. Доставките на поръчаните партиди (и вероятно единични екземпляри) ще се правят до 3 декември 2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР