Възходът на стойността на щатския долар, подтикнат от повишаването на

...
Възходът на стойността на щатския долар, подтикнат от повишаването на
Коментари Харесай

„Крал долар“ започна да изяжда печалбите на компаниите

Възходът на цената на щатския $, подбуден от повишението на лихвените проценти на Федералния запас, наред с други фактори, провокира индиректен резултат върху корпоративните облаги, написа Джули Хаймън за

В отчет от тази седмица, озаглавен „ Крал $ може още да напредне “, стратегът на Wells Fargo Ерик Нелсън цитира подчертава фактори за продължаващото мощно показване на $, в това число обичайна резистентност на валутата по време на пазарен стрес.

„ Доларовият показател може да продължи да се покачва “, сподели Крис Векио, старши пълководец в DailyFX, пред Yahoo Finance по-рано тази седмица. „ Доларът си остава най-хубавата къща в неприятен квартал “, добави той.

С други думи, въпреки че стопанската система на Съединени американски щати може да се забавя и даже да навлезе в криза, доста други световни стопански системи се оправят по-зле. При валутите всичко е релативно.

Тази мощ на $ обаче коства скъпо на фирмите. Стратезите на Citi пресмятат, че 10% скок в доларовия показател ще понижи с 15 до 20 $ облагата на акция на фирмите от S&P 500. Доларовият показател се увеличи с повече от 17% тази година по отношение на кошница от валути. Зелените пари са нарастнали с 14% по отношение на еврото и цели 30% по отношение на японската йена.

Първата част от сезона на докладите за третото тримесечие към този момент е цялостна с образци за загуби, които фирмите понасят поради мощния $. Финансовият доклад на IBM надмина предварителните прогнози, макар че компанията сподели, че преводът на валути й е коствал 1,1 милиарда $ през последното тримесечие. Оперативният марж на Netflix спадна от 23,5% до 19,3% през последното тримесечие, като компанията твърди, че това се дължи съвсем напълно на повишаването на $. Procter and Gamble ще понесе удар от 3,9 милиарда $ след данъчно облагане от валутните придвижвания тази година.

Големите компании имат способността да хеджират против повишаването на $ по разнообразни способи, в това число посредством покриване на разноските в локални валути. Но придвижването на $ беше толкоз огромно и толкоз бързо тази година, че всички изпитват компликации да се приспособят.

За корпорациите е мъчно и да предскажат придвижването на $ от шест месеца до една година или 18 месеца напред, разяснява пред Yahoo Finance Джоузеф Луис, ръководещ шеф на Jefferies и началник на отдела за корпоративно хеджиране и FX решения.

„ Най-трудното за фирмите сега е да преценяват дали това ще продължи. Ако попитате 10 икономисти, всеки един ще има малко по-различна прогноза от другите “, сподели той,

И по този начин, какво би трябвало да създадат вложителите, когато става въпрос за взимане поради резултата на $? Според за Скот Хронърт от Citi „ щатският $ има значение за представянето на акциите, само че не и главният мотор зад тяхното придвижване “.

„ По-скоро вложителите би трябвало да се съсредоточат върху „ главните бизнес трендове и условия “, счита той.

Инвеститорите имат и друга опция, както уточни по-рано Джаред Бликър от YahooFinance: „ Те могат да влагат в компании с дребна капитализация, които нормално са по-малко изложени на валутни съмнения, в сравнение с фирмите с огромна капитализация “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР