Възходът на силоваците в Русия буди тревога. Тези представители на

...
Възходът на силоваците в Русия буди тревога. Тези представители на
Коментари Харесай

Власт в сянката на Путин - кой управлява Кремъл?

Възходът на " силоваците " в Русия буди паника. Тези представители на силите за сигурност работят за потушаване на обществените митинги и политическите демонстрации. И с цел да усилят контрола си върху стопанската система. Изглежда Кремъл едвам удържа равновесието с либералите, разяснява френското икономическо издание Les Echos.

Ще стане ли черният лебед още по-близък с Кремъл? След двайсет години на власт Владимир Путин наподобява не си задава този въпрос. Руският президент самоуверено подхваща това наново завръщане през септември. Или най-малко по този начин наподобява. " Няма политическа рецесия ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан за неочакваната вълна от митинги, която раздруса Москва това лято. До 60 000 души са се събирали дневно, невъобразим до момента брой след антикремълските митинги през 2011 година - 2012 година

Електорален надзор

На улицата, постоянно репресирани от полицията, младежите пристигнаха да се причислят към нормалната пъстра навалица от либерали на новото гражданско общество. Те се сплотяват против Сергей Собянин, доближен на Владимир Путин, който като кмет на Москва, модернизира и облагороди столицата, само че поддържа непоколебим режим на електорален надзор. На 8-ми септември, по едно и също време с Московския фестивал на градините и цветята, ще се организира и локално гласоподаване с най-малък залог: избор на общински съвет. Но отхвърлянето на всички кандидатури на демократични съперници (с едно изключение), заради хипотетични нарушавания по време на събирането на подписите за поддръжка, провокира отпор.

" Искат да ни откраднат изборите и бъдещето ", крещят протестиращите. Към слоганите, изискващи " почтени избори ", в този момент се прибавят и други претенции - против полицейското принуждение, против правосъдните каузи и най-много против Кремъл на Путин, който от ден на ден изпада според от силоваците. Малките избори в Москва внезапно се трансфораха в народен проблем.

Социално неодобрение

Точно както построяването на цех за боклуци в Далечния север или на катедрала в парк в Екатеринбург. Тези доста локални тематики, които управляващите зад силоваците се надяваха да разрешат с елементарни формалности и без същински диспути, активизираха тълпи, чиито претенции за смяна са доста по-широки и задълбочени. Всеки път властта е уверена, че митингът e под надзор. Но, все пак, той остава рисков. Заради спада на покупателната дарба и стопанската система в застоялост общественото неодобрение се ускори. Това костваше на Кремъл загуба на редица локални избори предходната година.

Далеч от триумфалното си преизбиране през март 2018 година, което изглеждаше демократично, само че действително беше без никаква конкуренция и му разреши да удължи с 6 години оставането си в Кремъл, Владимир Путин не е ваксиниран против искра, която би погълнала известността му. Mакар и към момента висока, тя значително е поддържана от пропагандата. Най-лошият сюжет за Кремъл е, че общественото неодобрение и политическата нелепост се сливат в едно само протестно придвижване.

Притесненията на бизнеса

Ако силоваците демонстрират мускули по време на всеки митинг, свещената непоклатимост на режима наподобява доста неразбираема. Политически, само че и стопански. Както сподели аферата " Беринг восток " с неочакваните арести на водачите на този почитан капиталов фонд, включително и французина Филип Делпал, водачите на силите за сигурност работят също и в бизнес общността. Нарастващият им надзор сътвори климат на съмнение, изключително осезателен през юни по време на икономическия конгрес в Санкт Петербург.

" Руският Давос " нормално е добре оркестриран от Кремъл. Но този път езиците бяха развързани, с цел да осъдят неуспехите на правовата страна, зависимостта на правораздаването и полицията от силоваците, неналичието на постоянни правила в салдото сред управляващите. Аферата " Беринг восток " е единствено един образец и форумът се трансформира в солидно място, където отекнаха паниките на деловите кръгове, които, сходно на протестиращите, които отхвърлят политическите арести, се разтревожени поради арести в средите на икономическата общественост. И в двата случая силоваците наподобява управляват всичко. А Кремъл основава странното усещане, че към този момент не управлява възхода им на власт.

Балансът сред либерали и силоваци става все по-несигурен. Мъжете от службите за сигурност обаче се нуждаят от жива мощ в цялата стопанска система, отпред на фирмите, както и в работата на страната. С цел да накарат страната да работи, само че в последна сметка с цел да я употребяват по-добре и да забогатеят. Сами по себе си дейностите на силоваците не са мотор на растежа. Точно противоположното. Тъй като стопанската система застоява заради липса на промени и диверсификация, апетитът им се трансформира в рисков фактор. И затова спирачка за развиването на Русия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР