Възходът на изкуствения интелект (ИИ) доведе до разработването на инструменти,

...
Възходът на изкуствения интелект (ИИ) доведе до разработването на инструменти,
Коментари Харесай

Нова функция в Instagram: засичане на изображения, генерирани от ИИ

Възходът на изкуствения разсъдък (ИИ) докара до създаването на принадлежности, които могат да генерират изображения въз основа на избрани от потребителя критерии. Въпреки, че тези технологии имат впечатляващи благоприятни условия, те също по този начин съставляват риск за обществото. Един от проблемите е потреблението на генерирани от ИИ изображения за лъжливи цели.

За да се оправи с този проблем, Meta, която е притежател на Instagram разгласи, че ще „ маркира “ изображенията, генерирани от ИИ в своята платформа. Това значи, че всякога, когато потребителят види изображение, генерирано от ИИ, той ще бъде уведомяван, че то не е основано от човек. Целта е да се предотвратят измами.

Решението на Meta да маркира наличие, генерирано от ИИ е позитивна стъпка към отбрана на потребителите на обществените медии. Важно е обаче да се означи, че феноменът ИИ е горещо обсъждана тематика в онлайн общността. Въпреки, че опциите и резултатите от потреблението му са впечатляващи, те съставляват и обезпокоителен казус. Технологията размива границата сред човешкото творчество и машинно генерираното наличие, като повдига въпроси за авторското право и неприкосновеността на персоналния живот.

Всъщност, качеството на изображенията, генерирани от изкуствен интелект е толкоз положително, че постоянно е невероятно да се направи разлика сред него и същинско изображение. Това основава предизвикателство за потребителите, които може да не осъзнаят, че изображенията които виждат не са същински.

Струва си да се означи, че Meta ще разреши на потребителите непринудено да означават изявленията като генерирани от ИИ. Това е значима функционалност, тъй като тя ще разрешава на потребителите да поемат дейна роля в идентифицирането и докладването на лъжливо наличие. Тя също по този начин ще спомага за основаването на по-прозрачна среда в обществените медии, която е по-малко податлива на измами и други форми на илюзия.

Използването на генерирано от ИИ наличие в обществените медии повдига по-широки въпроси за въздействието на технологията върху обществото. Въпреки, че тя има капацитета да усъвършенства доста аспекти на живота ни, тя също по този начин крие обилни опасности. Например, системите, задвижвани от ИИ са в развой на непрестанно образование и могат да работят в изискванията на нелоялна конкуренция с хората.

Понастоящем Европейският съюз работи по решаването на тези въпроси и създава разпореждания, които ще контролират потреблението на ИИ. Въпреки това, до момента в който не бъдат въведени нови разпореждания, решението на Meta е позитивна стъпка към отбрана на потребителите на обществените медии. То също по този начин е значимо увещание, че въпреки ИИ да има капацитета да революционизира доста аспекти от живота ни, той също по този начин крие обилни опасности, които би трябвало да бъдат взети под внимание.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР