Възход на писмеността“ е мотото, което Българско-турският литературен клуб в

...
Възход на писмеността“ е мотото, което Българско-турският литературен клуб в
Коментари Харесай

Възход на писмеността – акцент в събитията за Международния ден на майчиния език

„ Възход на писмеността “ е мотото, което Българско-турският книжовен клуб в Пловдив избра, с цел да означи Международния ден на майчиния език, празнуван годишно на 21 февруари. Тази години събитията ще протекат в два следващи дни.

На 20 февруари от 14 часав Народна библиотека „ Иван Вазов “ ще се организира кръгла маса, отдадена на главната тематика – „ Възход на писмеността “. В научния конгрес със свои отчети и презентации ще се включат учени от Българска академия на науките, СУ „ Св. Климент Охридски “, Университет по библиотекознание и осведомителни технологии и Шуменски университет. Веднага по-късно ще бъде открита изложбата „ Непознатите “, която е част от форума „ Културен семинар НЕПОЗНАТИТЕ “ на пловдивското съдружие.Пътуващият фотодокументален роман показва фотографски и архивни материали, дело на учени откриватели, част от теренни изследвания и фамилни фотоси.

На 21 февруари от 17 часахудожничката откривател Антония Дуенде ще открие галерия „ Глаголически следи “ в галерията на Общинския съвет. Освен за отличителните белези на графичното обрисуване, авторката ще показа за сакралността и енергийността на тази остаряла книжовност.

По мотив Международния ден на майчиния език уредниците организираха конкурс „ Българската писменост – кирилицата “ и изложбата ще покаже над 30 произведения, основани от младите талантив НХГ „ Цанко Лавренов “.



Гостите на Деня на майчиния език ще могат да се включат в атрактивни калиграфски работилници - кирилица и латиница, японско шодо, ислямска хат или пък да се пробват да станат майстори на ебру(да рисуват върху вода).Техни ментори ще бъдат художникът Панайот Панайотов, Виктория Алексиева, Зафер Гюнал, Несрин Мюмюн и Синем Кюнгерю.

От 18 часа,отново във фоайето на Общинския съвет, ще стартира и„ Пловдив написа “. Представителите на многочислените езици, на които се приказва в хилядолетния Пловдив, ще напишат фрагмент от творба на едни от най-популярните и обичани разказвачи на приказки освен в Германия, само че и по целия свят - Братя Вилхелм и Якоб Грим. 16 авторски екземпляра от техните „ Детски и домашни приказки ” с 86 истории, с бележки и мнения са оповестени от ЮНЕСКО за част от документалното завещание на човечеството.

Клубът на консулите в Пловдив също ще се включи в събитието с послания към участниците. Един от акцентите на вечерта ще бъде прожекцията на документалния филм на Българско-турския книжовен клуб „ Езикът като ДНК “, който демонстрира отношението на грузинския народ към тяхната книжовност, която е и една от най-старите в света. Символ е Алфабетската кула, на която, под формата на ДНК серпантина, са изобразени 33-те знака на грузинската писменост.

Събитията и в двата дни са част от Културния календар на Община Пловдив.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР