Възхитителните динозаври, населявали Земята преди 66 милиона години, и до

...
Възхитителните динозаври, населявали Земята преди 66 милиона години, и до
Коментари Харесай

„Възход и падение на динозаврите” от Стийв Брусати – нова история за изгубения свят

Възхитителните динозаври, населявали Земята преди 66 милиона години, и до ден сегашен предизвикат въображението на дребни и огромни. Каква обаче е тяхната история и за какво се стига до тяхното трагично изгубване?

Носителят на премията Goodreads Choice Awards 2018 „ Възход и проваляне на динозаврите” от едно от водещите имена на актуалната палеонтология Стийв Брусати е необятното странствуване в изгубения свят на една от дълго време изчезнала екосистема, което може да отговори на всички тези въпроси.

За пръв път на български език и с корицата на единствения палеохудожник в България Владимир Николов се появява същински шедьовър на научнопопулярната литература, който наблюдава епопеята на динозаврите: от кое място са се появили, по какъв начин са си извоювали владичество, по какъв начин някои от тях са станали колосални, а други са се сдобили с пера и крила и са се трансформирали в птици, и по какъв начин след това всички динозаври, които не са станали птици, са измрели, отстъпвайки място на актуалния свят.



А до момента в който споделя в 352 страници историята на прародителите на някои от най-забележителните животни, населявали Земята, в това число птиците, Брусати съумява да даде визия на читателите какво е да работиш като палеонтолог и по какъв начин тези ловци на динозаври са съумели въз основата на откритите следи да разкодират тяхната история.

Книгата се базира на редица научни публикации и книги, само че съществена информация Брусати черпи от персоналния си опит – вкаменелостите, които е изследвал, полевата работа, която е правил, музейните сбирки, които е посетил, и полемики с негови сътрудници и другари учени.
„ Възход и проваляне на динозаврите” по подробен и занимателен метод, на наличен език, разкрива тайните на мезозойската епоха и връща читателя обратно във времето… към един загубен, само че величествен свят на тези непознати великани и на приказни пейзажи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР