Възхитителен сладкиш, който печели не само нашите овации, но и

...
Възхитителен сладкиш, който печели не само нашите овации, но и
Коментари Харесай

Маслен пай с франджипан и ябълки

Възхитителен сладкиш, който печели освен нашите аплодисменти, само че и сърцата ни

Необходими Продукти

МАСЛЕНА КОРА


● брашно - 175 г
● сол - 1/4 ч.л.
● захар - 14 г или 1 с.л. кристал
● масло - 113 г студено на кубчета
● вода - 30 до 60 мл ледена

ФРАНДЖИПАН


● бадемово брашно - 50 г
● брашно - 12 г или 1 с.л
● захар - 50 г или 1/4 ч. кристал
● масло - 40 г или 3 с.л.
● яйца - 1 бр. L стайна температура
● ванилия - 1/2 ч.л. дестилат
● сол - 1/8 ч.л. щипка

ЯБЪЛКИ


● ябълки - към кг следно огромни зелени ябълки, почистени
● захар - 35 г или 3 с.л. кристал

Начин на подготвяне

Работи се с блендер. Плоска тава, застлана с хартия за печене. Фурна - 190 градуса.

В блендер или кухненски робот се изсипва брашното, сол, захар и се завърта на един оборот с цел да се смесят. Равномерно се слагат студените кубчета масло върху брашнената примес, завърта се блендера до момента в който сместа стане на трохи - ронлива към 15 сек. Може и да са останали по-големи късчета масло, само че това не е проблем, дано по този начин да останат.

След това се прибавя ледената вода от фризера - първо до 30 мл и на правилото на бутона старт-стоп се завърта до момента в който тестото стартира да се сплотява с водата, само че не би трябвало да става на топка.

Ако тестото е изсъхнало и не се държи добре, това се ревизира като се натисне сред пръстите, тогава се прибавя още малко ледена вода. То би трябвало да застане сред показалец и палец и да не се разпръсква.

Топката тесто се дели на две равни елементи, всяка се оформя на диск, покрива се с фолио и се държи в ледник с цел да се втвърди маслото към 1 час. Работи се единствено с единия диск, а другият може да се държи във фризер за по-късен стадий на работа.

Взима се дискът и в случай че е доста корав, се оставя за към 5 минути да се отпусне, по този начин няма да се раздира по време на разточване с точилката. Поставя се върху набрашнен плот, точилката също би трябвало да е набрашнена. На тестото му би трябвало вярната температура, с цел да не се раздира по време на работа, а в случай че се раздра пукнатините се затварят с ръце.

Разточва се постоянно от средата към края и се върти на четвърт оборот. Трябва да бъде тънки с размер към 30 см. С помощта на точилката се слага върху хартия за печене в плоска тавичка и се оставя в ледник за 1/2 час. Време за подготвяне към 30 мин.

ФРАНДЖИПАН

В блендер се слага брашното, бадемовото брашно, захар и солта. Завърта се един оборот. След това се прибавят и другите съставки и се миксира до гладка паста - няколко секунди. Прехвърля се в купичка и се оставя в ледник.

ЯБЪЛКИ

Около 1 кг ябълки или 4 огромни зелени ябълки се обелват, почистват и се нарязват на филии към 1/2 см Тестото се изважда от хладилника и върху него отмерено се застила франджипанът, като се оставят 5 см ненамазани в профил.

Филийките ябълки се подреждат прави с основата си надолу една до друга, като се оставят 5 см от тестото свободни. Сгъват се страните на тестото както се прави при галет, върху ябълките, ревизира се дали има пукнатини, намазва се с четка с ъс сметана или прясно мляко.

Паят се поръсва със захарта щедро или 3 с.л. Пече се на 190 градуса за към 50-60 мин. Ябълките би трябвало след изпичането да са нежни и със златист тен, също меки, само че не и кашави. Ябълковият къс се охлажда.

Масленото тесто с франджипан и ябълки е готово.

Инфо: италианска кухня

Забележка: употребила съм масло Президент

Този сладкиш го върша за първи път и в случай че се съблюдават пропорциите постоянно ще се получи, тъй като е елементарен и единствено описанието му е допълнително. Но мога несъмнено да кажа, че е удивителен ябълков франджипан комбиниран с тъничка маслена кора, бадем и леко подсладени ябълки. Прекрасен десерт за есента, когато има толкоз прелестен плод като ябълките.

Те са едни от най-употребяваните плодове в разнообразни сладкиши. В изпичането им би трябвало да се употребяват тъкмо верният вид ябълки, с цел да резервират формата си. За този сладкиш съм избрала зелената ябълка, която е с тръпчиво-сладък усет и не се разкашква.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР