Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е

...
Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е
Коментари Харесай

Кръстовден е: желанията се сбъдват, а денят и нощта се кръстосаха

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празници. Според православната вяра това е един от четирите дни в годината, в които се прави поклонение. Още в древността хората са правили водосвет и свещениците са ръсели с кръстове по домовете на хората. Всички са имали предпочитание да видят светия кръст. За да се случи това, свещеникът го повдигал задоволително високо над главата си или го " въздвижва ". Именно от там идва името на самия празник.

Според националните вярвания на този ден денят и нощта се кръстосват, което значи, че се изравняват по времетраене. Водите в морето стават доста по-студени и температурите стартират да падат. Идва есента. Народният празник е обвързван с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. В някои региони на страната празникът е наименуван Гроздоберник, тъй като стартира гроздоберът.

По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. Най-възрастната жена в дома би трябвало да опече специфичен ритуален самун, наименуван Кръстова пита, декориран с огромен кръст по средата. Не би трябвало да се яде нищо алено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки. На трапезата с изключение на обредния самун е хубаво да участва и печена тиква, грозде или други сезонни постни храни.

Кръстовден на Кръстова гора

Хиляди богомолци от цялата страна и тази година се стекоха към Родопите и манастира " Св. Троица " в Кръстова гора поради огромния християнски празник.  Според вярванията в нощта против Кръстовден молитвите се чуват и болните оздравяват. Голяма част от богомолците са пренощували под намерено небе. Те изслушаха Празничната вечерня, а по-късно и Празничната утриня, отслужени в църквата " Покров на Пресвета Богородица " от отец Арсений.

Пред църквата бяха ситуирани 1000 стола, с цел да може да се съблюдава отдалеченост сред вярващите съгласно епидемиологичните ограничения. Останалите вярващи се разположиха настрана по поляните.

Заради пандемията събралите се хора бяха по-малко, спрямо предходната година. 

Мястото, наричано родопската Света гора, се смята за свещено от християните, които идват тук да търсят излекуване или да се снабдят с рожба, а историите за чудеса, които си описват между тях вярващите не са една и две. Тези, които са получили излекуване, се връщат всяка година на празника, с цел да благодарят.

Парашкева от Исперих идва да нощува под намерено небе за 12-ти път.  " Виждали сме по време на работа по какъв начин се отвори небето на огнен кръст ", описа дамата пред NOVA. Причината да се събират толкоз доста хора е преданието, че там е заровена чудодейна парченце от Светия кръст господен и че в нощта преди Кръстовден желанията и молитвите се сбъдват, а болните намират изцелението.

Българската православна черква прави поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

 
Църквите в Швеция притеглят хората с йога и къмпинг
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР