Въздушните удари по Източна Гута продължиха във вторник за трети

...
Въздушните удари по Източна Гута продължиха във вторник за трети
Коментари Харесай

ООН бие тревога след почти 200 убити в бунтовнически анклав в Сирия

Въздушните удари по Източна Гута продължиха във вторник за трети следващ ден, като цивилните жертви се усилиха до съвсем 200, а Организация на обединените нации предизвести, че обстановката в сирийския размирен анклав излиза отвън надзор, съобщи Агенция Франс Прес.

Базираният във Англия Сирийски център за човешките права твърди, че за този интервал са убити 194 цивилни, измежду които 57 деца, вследствие на бомбардировки и артилерийски обстрел от режима на президента Башар Асад.

Само в понеделник жертвите били 127, от които 39 деца, което бил най-кръвопролитният ден за анклава източно Дамаск от четири години. Във вторник били убити още минимум 50 цивилни, в това число 13 деца, твърди организацията, който разполагала с източници на терен.

Бунтовници държат Източна Гута от 2012 година, като това е последната опозиционна цитадела към столицата, само че тя може скоро падне, защото има известия за готвено нахлуване по суша.

Координаторът на Организация на обединените нации за филантропичната помощ в Сирия Панос Мумцис настоя за неотложно прекъсване на обстрела на цивилни в анклава. „ Хуманитарната обстановка на цивилните в Източна Гута е отвън всевъзможен надзор “, се показва в негово изказване, публикувано в Бейрут.

Кръвопролитието провокира реакция и от Детски фонд на обединените народи. „ Повече нямаме думи, с цел да опишем страданията на децата и нашето отвращение “, уточни УНИЦЕФ в къс постскриптум на празна страница в уеб страницата си.

В Източна Гута живеят над 400 000 души, като анклавът е обграден от 2013 година Той се управлява главно от две крайни размирен групировки „ Джаиш ал Ислам “ и „ Файлак ал Рахман “, само че има и по-малко наличие на джихадисти.

Бунтовниците постоянно обстрелват с гранатомети и миномети източни жилищни покрайнини на Дамаск. Във вторник при подобен обстрел били убити 4-ма души и ранени 15.

Сирийският проправителствен в. „ Ал Уатан “ писа през днешния ден, че бомбардировките предшестват обширна интервенция против Гута, която във всеки миг може да стартира по суша.

По-рано имаше известия, че вървят договаряния за евакуиране на джихадистите от анклава, само че засилените обстрели навеждали на мисълта, че Дамаск евентуално избрал разновидността за сухопътна атака.

При траяли 5 дни въздушни удари над Източна Гута по-рано този месец са били убити към 250 цивилни, показва Агенция Франс Прес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР