Въздушните удари на САЩ и Обединеното кралство срещу Йемен на

...
Въздушните удари на САЩ и Обединеното кралство срещу Йемен на
Коментари Харесай

Хутите няма да отстъпят след ударите на САЩ и Обединеното кралство

Въздушните удари на Съединени американски щати и Обединеното кралство против Йемен на 11 и 12 януари бяха характеризирани от администрацията на Байдън като " ясно обръщение ", че Съединени американски щати няма да " разрешат на враждебни участници да застрашат свободата на корабоплаването " в Червено море. Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак разказа ударите като " лимитирани, нужни и пропорционални дейности при самозащита ", написа " Чатъм хаус "..

Въздушните удари идват, откакто хутите подцениха апелите да прекратят офанзивите си, в това число частно публично писмо, доставено до управлението на групата от Обединеното кралство от името на интернационалната общественост (според разнообразни високопоставени водачи на хусите).

Ударите на САЩ/Обединеното кралство евентуално са замислени като единственият вероятен противен избор за оказване на напън върху хусите да прекратят враждебната си активност. Но тези удари са значително алегорични, най-много в отговор на натиска от страна на локални участници, корабни компании и други ползи, чиито разноски са се нараснали през последните месеци на офанзивите на хусите. Една корабна компания към този момент изрази утвърждението си за интервенцията.

Въпросите са какъв автентичен резултат ще имат тези въздушни удари върху интервенциите на хусите, по какъв начин ще отговорят хутите и какво по-широко влияние ще имат събитията върху района?

Възможности на хутите

Малко евентуално е въздушните удари да окажат доста влияние върху военния потенциал на Хусите, изключително върху морските им интервенции.

Хусите са доста по-подготвени и добре екипирани, в сравнение с си показват доста западни коментатори. Те имат огромен опит във воденето на война след години на жесток спор, включващ директна борба със Саудитска Арабия и доста поддръжка и създаване на потенциал от Иран през годините.

През последните пет години опциите на хусите бяха непрекъснато подценявани, макар че иранската поддръжка докара до доста развиване на техните безпилотни и ракетни сили. Тяхното неблагоразумие и подготвеност да ескалират пред предизвикването също е значимо и постоянно подценявано.

Хусите знаят, че интернационалната поддръжка за ударите на Съединени американски щати и Обединеното кралство е слаба. Неотдавнашната резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща хусите да прекратят офанзивите си, обезпечи най-близкото до международното одобрение за въздушните удари - макар че не утвърди съответно военни дейности. Но други огромни страни явно не бяха заинтригувани да вземат участие в тези водени от Съединени американски щати военни интервенции.

Саудитците, да вземем за пример, останаха настрани - откакто видяха, че личните им въздушни удари против хусите не реализират резултати в продължение на девет години. Други районни играчи остават дистанцирани, страхувайки се от политиката, участваща в нападението върху група, която е показала дейностите си в Червено море като взаимност с палестинците.

Независимо от това, антиизраелско-американската позиция е фундаментална за идеологията на хутите и тяхното управление ще е пресметнало вярно, че западна офанзива против Йемен единствено ще усили локалната и районна поддръжка за техните старания. Съединени американски щати и Обединеното кралство повече от всеки път ще бъдат възприемани от болшинството в Близкия изток като безапелационни съдружници на Израел в по-широк районен спор.

Следователно тези удари няма да накарат хусите да спрат или да понижат своите офанзиви - които е малко евентуално да спрат, до момента в който войната в Газа продължава.

Ако не друго, офанзивите против Йемен ще имат противоположния резултат, подбуждайки разширена акция на хутите. Това ще включва офанзиви против съоръжения на Съединени американски щати и Обединеното кралство в Арабския полуостров и петролна инфраструктура - потребление на ракетна и оръжейна технология, която хусите към този момент демонстрираха посредством своите изстрелвания против Израел.

Йеменският кротичък развой

Едно нещо, което ще реализиран въздушните удари, е да изтеглят и в допълнение да регионализират и интернационализират разрушителните цивилен войни в Йемен, да разширят спора и да създадат дълго чаканите старания на Организация на обединените нации за обновяване на мирния развой на практика невъзможни.

Въздушните удари също по този начин ще имат извънредно негативно влияние върху продоволствената сигурност и превоза в страната - към този момент кошмарна обстановка след последствията от пандемията, войната в Украйна и гражданските войни в Йемен.

Със сигурност в Йемен няма да има апел хусите да се оттеглен. Въздушните удари и силата като цяло не въздействат задоволително в тази извънредно комплицирана страна. Дори враговете на хусите в гражданската война не можеха и няма да одобрят дейностите на Съединени американски щати - най-малко не обществено. В Йемен, даже повече от Ирак, има мощно възприятие против външна интервенция.

Разширяване на войната в Газа

Не е ясно дали и доколко Иран е играл директна роля в подстрекаването на дейностите на хусите. Иранците са удовлетворени да следят развиването от разстояние, отричайки директно присъединяване, само че одобрявайки опасността за ползите и престижа на Съединени американски щати.

Те също така одобряват очевидното желание на хусите да подкопаят в допълнение всевъзможни вероятности за израелско-саудитска нормализация, която войната в Газа към този момент беше върнала обратно с години.

Досега офанзивите на хутите не са представлявали стратегическа опасност за Израел и Тел Авив се въздържа от отваряне на нов боен фронт в Йемен. Но в случай че американските удари предизвикат районна ескалация, привличайки Хизбула, това може да се промени.

Израел се е намесвал непосредствено в Йемен и преди, през 60-те години на предишния век. Въпреки това е най-вероятно да преследва управлението на хусите във и отвън страната посредством целенасочени интервенции.

Китай, въпреки и теоретично благополучен да гледа по какъв начин Западът се въвлича в нов кървясъл районен спор, в действителност ще пострада доста, в случай че Червено море се затвори.

Арабските страни като Египет също ще видят негативни резултати. Но нито един от тях не може да се опълчи на хусите, рискувайки хипотетично сливане с Израел и Запада.

След възходящите офанзиви на хутите Съединени американски щати и Обединеното кралство почувстваха, че би трябвало да показват мощ, повече от всичко по вътрешни аргументи.

За страдание, това е тъкмо това, което хусите желаеха и за което се приготвиха.

Това, което следва, е непредвидимо и рисково за района и света. Това е пагубно за Йемен и йеменците, които пострадаха прекалено много през последното десетилетие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР