Въздушни удари убиха десетки в Nyala, докато насилието в Судан ескалира в Дарфур

...
Най-малко 40 цивилни са били убити при въздушно нападение над
Коментари Харесай

Най-малко 40 цивилни са били убити при въздушно нападение над разкъсвания от война западен регион на Судан Дарфур в сряда, според медицински източник, докато началникът на армията Абдел Фатах ал Бурхан се е отправил към Турция.

"Четиридесет цивилни бяха убити при въздушен удар, който удари два пазара и редица квартали на града", каза медицинският източник пред AFP от болница в Ниала, столицата на Южен Дарфур. Източникът поиска анонимност от съображения за сигурност.

Свидетели в района по-рано съобщиха за въздушни удари, падащи върху два пазара и причиняващи цивилни жертви във втория по големина град в Судан, където боевете се засилиха миналия месец.

Обширният регион на Дарфур – с размерите на Франция и дом на една четвърт от населението на Судан – стана свидетел на едни от най-тежките битки в петмесечната война между редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа, водени от бившия заместник на Бурхан Мохамед Хамдан Дагло.

От 15 април близо 7500 души са били убити, според консервативна оценка от Armed Conflict Location & Event Data Project.

Атаката в сряда дойде ден след като медицински източник съобщи за 17 цивилни, убити в побратимения на Хартум град Омдурман. Свидетели описаха атаката като обстрел от RSF.

В неделя най-малко 51 души бяха убити и десетки ранени при въздушни удари срещу южен Хартум, според ръководителя на ООН по човешките права Волкер Тюрк.

Въоръжените сили контролират небето над Хартум, докато бойците на RSF продължават да доминират по улиците на града.

Посещението на Бурхан в Турция е петото му пътуване в чужбина от края на август, докато той се бори за легитимност в опустошителна битка за власт с бившия си заместник.

Началникът на армията, който е де факто държавен глава, откакто ръководи преврата през 2021 г. в сътрудничество с Дагло от RSF, ще проведе разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно „двустранните отношения и начините за укрепването им“, каза офисът на Бурхан.

До края на миналата година месец Бурхан беше обсаден от RSF в щаба на армията в Хартум.

От новата си база в крайбрежния град Порт Судан на Червено море оттогава той посети Египет, Южен Судан, Катар и Еритрея в това, което анализаторите say е дипломатически натиск да изгори пълномощията си в случай на преговори за прекратяване на конфликта.

Предишните дипломатически усилия многократно не успяха да установят трайно прекратяване на огъня.

Насилието не показва признаци на отслабване, докато хуманитарните нужди на милиони – както в Судан, така и в съседните му страни – нарастват.

Войната е прокудила повече от пет милиона души, включително един милион, които са избягали през границите, според данни на ООН.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР