Въздушната маса над Западните Балканите и през следващите седем дни

...
Въздушната маса над Западните Балканите и през следващите седем дни
Коментари Харесай

MeteoBalkans: Тази седмица есента ще напомни за себе си

Въздушната маса над Западните Балканите и през идващите седем дни ще остане нестабилен

Очаква ни нов интервал на чести превалявания, само че в следобедните часове, напомнящи майско-юнският дъждовен  период, пише 

Максималните температури ще останат към климатичната норма, само че минималните ще се намалят и чакаме под 14°С в планинските региони на полуострова  и Западна България. Повече слънчеви часове ще има в Източна България и Гърция.

Времето в понеделник

През нощта против понеделник над цялата страна ще бъде най-вече ясно и безшумно. Минималните температури едва ще се покачат и ще са сред 17° и 22°С. Най-високи чакаме да са стойностите в равнините - до 20-23°С, малко по-ниски по високите равнини полета от Западна България – до 15-16°С.

Първият ден от седмицата ще стартира със слънчево време. Следобед над планинските региони от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и тук-там превали и прегърми. Повече слънце чакаме над Източна България. 

Максималните температури ще се покачват и ще са сред 30-36°С. По-прохладно ще се задържи по Черноморието и планинските райони– до 29-30°С, а най-горещо - в Дунавската низина и региона на Сандански – до 36°С.

Предупреждения за вероятни мощни гръмотевични стихии

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, които са годни за понеделник. (Забележка: рисковите феномени ще са следобяд. Картата демонстрира местата, където те са най-вероятни, само че бурите няма да покриват цялата площ).

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на обособени места над посочените региони ще са обилни, най-вече в късните следобедни часове. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. Над обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Предупреждение за рисково горещо време

Най-високи ще са температурите по поречието на река Дунав и региона на Сандански, като тук-там градусите ще надминат 34 - 36°С.

Картата, която виждате, е основана на районния цифров модел SPM и демонстрира регионите, където температурите ще са най-високи. Районите със зелен цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са към 30.

Жълт код – Издаваме код за високи температури. Очакваните оптимални температури ще са сред 30°-34°С.

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са към 35°С.

Времето по Черноморието: ще е отлично за плаж. През нощта против понеделник ще е ясно и безшумно. Първият ден от седмицата ще стартира със слънчево време. Максимални температури на въздуха – 30-31°С, на морската вода – 25°-27°. Ще духа сдържан източен вятър. Вълнението ще е относително едва.

Времето в София: През нощта против понеделник времето в столицата ще е най-вече ясно. Минималните температури ще се покачат и ще са сред 15-16°С. През деня ще е най-вече слънчево, само че до обяд. Следобед облачността краткотрайно ще се усили и тук-там са вероятни превалявания и гръмотевици. Температурите едва ще се покачат и ще са към 31°С.

Времето в планините: Отново ни чака отлично време за разходки и туризъм. Около обяд в масивите от Западна, Централна  и Южна България обаче ще се развива купеста облачност и тук-там ще превали и прегърми. Ще духа сдържан, а по откритите и високи елементи - и мощен вятър от североизток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 26°, на 2000 метра - към 22°.

Времето на Балканите: Над западната половина от Балканите облачността ще е променлива. Следобед обилни превалявания чакаме в Сърбия, Северна Македония, Албания и Босна и Херцеговина. Повече слънчеви часове ще има над Гърция, Румъния и Източна България. Температурите над регионите с превалявания ще се намалят и предстоящите оптимални ще са сред 26-29°. Горещо ще се задържи в Гърция, където показателят за пожари ще е висок. Очакваните оптимални температури над останалата част от полуострова ще са сред 34-36°С.

Времето във вторник и сряда

И през идващите два дни въздушната маса над България ще остане неустойчива. Времето ще типично “майско “, само че през август – с чести превалявания и гръмотевични стихии в следобедните часове. Повече слънчеви часове чакаме в утринните часове и към обяд, само че следобяд на доста места ще превали и прегърми. По-интензивни ще са явленията в планинските региони от Западна и Централна България. Почти без превалявания и отлично време  за плаж ще остане по Черноморието. 

Дневните температури в понеделник, вторник и сряда ще са най-високи, в по-голямата част от страната сред 30-36°С. Времето в сряда ще остане без основна смяна, като преваляванията ще са на доста повече места. Облачността ще е по-често променлива, а в следобедните часове дъждовете ще са най-вече над планинските региони от Западна и Централна България. Във вторник и сряда ще духа слаб вятър от запад-северозапад, а в източните региони ще бъде сдържан от изток.

Времето през първите дни от септември 

През идващите дни следва намаляване на температурите и есенни превалявания към края на седмицата. В четвъртък и петък облачността ще е променлива и по-често забележителна. Очакваме още веднъж превалявания и гръмотевици, като те ще са на доста повече места из цялата страна.

Повишава се и вероятността и от интензивни дъждове. Максималните температури в Западна и Централна България ще са сред 25-28°, на изток ще надминат 32°С.

През уикенда очакваме прекосяването на серия от атмосферни разстройства. Температурите на всички места ще се намалят ще са под 25°С. Валежите ще са типични есенни, като те ще умерени по активност и е по-малка вероятността от гръмотевични стихии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР