Въздушна терапия с пчелен кошер! В дните на пандемия, когато

...
Въздушна терапия с пчелен кошер! В дните на пандемия, когато
Коментари Харесай

Пчелите лекуват, а някои изроди ги избиват!

Въздушна терапия с пчелен кошер! В дните на пандемия, когато доста хора имат потребност от О2 в лечебните заведения, пчелите могат да бъдат от помощ в подобен сложен миг. Според най-новите проучвания на учените дишането на кошерен въздух има мощно имуностимулиращ резултат върху организма на индивида. Освен това оказва противъзпалително, релаксиращо и тонизиращо влияние.

В Полша, Турция и Украйна лечението с кошерен въздух е извънредно известна, тя е част от развиването на пчеларския туризъм в тези страни. У нас целителен въздух от кошера съвсем не се предлага.

Едно от местата, където от месец май ще се ползва апитерапията е „ Еко пчелин Слатина “ в община Берковица. Там се строят специфични къщички, за лекуване с кошерен въздух.

Значението на чистия въздух за човешкото здраве е голямо и е съпоставимо може би единствено с това на водата. Известно е, че без храна, човек може да съществува доста дни, без вода – броени часове, а без въздух – най-вече няколко минути. Очевидно, това е повода да съществува поговорката: „ Необходим като въздуха”.



Но и въздухът може да бъде друг. В огромните градове той към момента е надалеч от съвършенство. В тази връзка, пчелинът наподобява доста прелъстителен, тъй като въздухът там е кондензиран с аромата на мед, прополис, восък, той е чист, пресен и богат на негативни йони.



Преди да попадне в белите ни дробове, този въздух е бил подложен на подробно филтриране в комплицираната, жива лаборатория на кошера, където е минал през натурален филтър. Благодарение на обработката на пчелното гнездо с прополис и отделящите се етерични съединения, въздухът в кошера е безплоден и лековит. За това способства и растителността в пчелина, която освен пречиства и освежава въздуха благодарение на фитонцидите, само че и създава О2.



Въздухът в пчелина, кондензиран с негативни йони, оказва благотворни въздействие върху човешкия организъм: дишането става по-спокойно, усилва се поглъщането на О2, като по този метод се усъвършенства съставът на кръвта, възстановява се кръвното налягане, покачва се работоспособността.

А какъв е въздухът в пчелина по време на добра паша. Цветно благовоние на градини, изискан мирис на липа, гальовен, едвам осезаем аромат на акация, автентичен мирис на елда, стипчив мирис на слънчоглед и доста други ухания. И целият набор от благоухания, подправен с аромата на прясно изпечен домакински самун – от „ силозните” килийки, в които се съхранява донесеният прашец и посредством млечно-кисела ферментация се подготвя зимната белтъчна храна за пчелите – пергата (или пчелен самун, както са я наричали по-рано).



Вечер, когато горещината намалее и пчелите усилват вентилацията, пчелинът отдава стотици кубически метри целителен въздух, който освен да се диша, а може даже да се „ пие”! Удивително комбиниране от жизненост и нравствен покой спохожда всеки, който по това време се е оказал покрай пчелите! На човек му се желае да удължи тези мигове. Стремим се да вземем от пчелите всички вероятни изгоди, в това число и издаваните от тях звуци.

Странното е, че въздухът на кошера е по-чист от въздуха, който се диша от хората. Степента на дезинфекция в кошера доближава стерилизацията, като в операционната, само че без изкуствени решения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР