Въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди

...
Въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди
Коментари Харесай

Климатолог: Въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди 15 години

Въздухът в София е по-чист в този момент спрямо преди 15 години, когато работеше "Кремиковци ". Това сподели пред Дарик климатологът Георги Рачев в коментар за смога, който се наблюдаваше няколко дни поред при започване на седмицата и провокира негодуванието на столичани.

"Ние ще ставаме все по-чувствителни към непорочност на въздуха и всеки идващ смог непрестанно ще провокира в нас предпочитание да дишаме чист въздух. Това е естественият, който е типичният зимен смог. Всички артикули от горенето се смесват с водата в атмосферата, с мъглата, която ние виждаме. Ние виждаме този смог и си фантазираме, че виждаме фини прахови частици. Тях не можем да ги забележим ", изясни Рачев.

Той изясни още, че въздухът се самоочиства в два случая - когато напече слънцето и стартира топлият въздух да се издига във височина и когато има вятър. "Сега ще се радваме на една седмица на доста прелестно, чисто време по повод честотата на въздуха в София, тъй като ни чака сериозна динамичност и ще има вятър ", добави той.

"Ние би трябвало да имаме станции, които в действително време да демонстрират какво е замърсяването. Ние се хващаме за това, което виждаме. Софиянци в никакъв случай не сме дишали толкоз чист въздух, колкото сега ", безапелационен бе Рачев.

Зимата ще продължи да бъде топла, макар захлаждането, което се следи, сподели още климатологът Георги Рачев.

Температурните аномалии за месеца бяха от 3 до 5 градуса за другите краища на България.

"Тази нощ ще стартират превалявания в Западна България от сняг, които на следващия ден ще обзет по-голямата част от Северна България. В сряда ни чака следващ циклон - ще има дъжд, сняг, поледица, вятър, накъде е допустима и буря ", разясни климатологът.

Февруари месец се обрисува да бъде също над нормата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР