Въздухът в София е опасно мръсен за трети пореден ден,

...
Въздухът в София е опасно мръсен за трети пореден ден,
Коментари Харесай

Въздухът в София е опасно мръсен трети ден поред, жълт код за мъгла в 13 области

Въздухът в София е рисково замърсен за трети следващ ден, демонстрира данните на гражданското съдружие AirBG. Според тях равнищата на фини прахови частици централната градска част са два пъти, а в западните региони над два пъти по -високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб. м

Гражданвското съдружие мери моментните данни, а уеб сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени - за 24-часов интервал и точно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб. м, означават специалистите на столичната община.

Средните стойности, оповестени от общината към 6.30 ч на 10 декември за датата 9 декември сочат, че четири от петте станции на Министерството на околната среда са отчели превишение на фините прахови частици - в Надежда, Хиподрума, Младост - близо два пъти, и Падвлово - над 120 микрограма на куб. м.

Информацията се удостоверява и от уеб страницата waqi.info, който събира данни от датчици в целия свят.

Заради предстоящите по-високи равнища на замърсяване Столичната община вкарва през днешния ден безвъзмездни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и употребява градския превоз. Тя разгласи, че има подготвеност, в случай че бъдат регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения на фините прахови частици, да вкара " зелен билет ".

Освен в София въздух е рисково замърсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG - във Варна, Видин, Стара Загора и Благоевград.

Днес Националният институт по метеорология и хидрология е оповестил жълт код за рискови мъгли в 13 области, множеството в Западна България - Видин, Монтана, Враца, София - област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Като ограничения от страна на общината през днешния ден на уеб страницата sofia.bg са записани два апела към жителите - да се употребява градския превоз, вместо автомобил, а отопляващите се на дърва и въглища, да минат на различно отопление, в случай че могат.

 Данните са към 6.30 на 10 декември.
© а AirBG

Данните са към 6.30 на 10 декември.

Освен това има обещания за изключителни инспекции за горене на отпадъци в жилища и предприятия. Вчера обаче кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че плануваните от закона финансови наказания не правят работа и изрази вяра, че през днешния ден депутати от ГЕРБ ще внесат предложение горенето на боклуци да се криминализира. Тоест за такова нарушение да се планува даже затвор.

В момента санкцията за едноличните търговци или юридическите лица, които изгарят или третират нелегално неопасни боклуци, е от 1400 до 4000 лева Фиш за 10 до 50 лева се връчва при маловажни случаи.

Изнесени напролет данни от гражданското съдружие AirBG за предишния отоплителен сезон сочат, че най-вече дни със замърсяване над нормата е имало във Видин (91 дни, или 42% от сезона), Русе (73 дни), Пловдив (65) и София (41). От сдружението регистрираха също, че с 1.8 години се съкратява приблизително животът от мръсния въздух, до момента в който от пушенето – с 1.6 години.

До края на годината се чака да тръгне уеб сайтът, на който ще могат да се видят данните за качеството на въздуха в София от инсталираните от общината по европейски план 22 контролни станции. Мониторингът за качеството на въздуха се прави по 9 индикатора, измежду които въглероден диоксид, азотен диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици 2.5 и 10, както и температурата, влажността и налягането.

В началото на месеца Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да сътвори на уеб страницата си и на страницата си във фейсбук директен достъп до системата за даване на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в действително време. Общината е длъжна да показва всеки месец доклад какво е било качеството на въздуха през миналия месец, какъв брой постоянно улиците са били мити и в период от 2 месеца от през днешния ден да показа проект за засаждането на дървета през 2020 година Това са единствено част от новите привременни ограничения, които съдът наложи против общината, до момента в който завърши делото за мръсния въздух, което бе заведено от жители и неправителствената организация " Група за чист въздух ".

Ефектът върху здравето

Продължителното дишане на замърсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, считат лекарите.
Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни болести на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Специалистите разясняват, че " избавление по единично " от мръсния въздух няма и са нужни ограничения на държавно равнище, с цел да се реагира на казуса. И въпреки всичко най-често даваните от експертите препоръки е в дните с нараснало замърсяване на въздуха хората, които имат здравословни недоволства, да остават у дома и да не проветряват пространствата, с цел да нямат допир с въздуха на открито.

В дни на мощно замърсяване хората с хронични белодробни болести наложително би трябвало да се извърнат към лекуващия си доктор и той при потребност да усили медикаментите им за преодоляване на рецесиите, поучава проф. Коста Костов, народен съветник по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни болести на ВМА.

В всеобщия случай - в случай че би трябвало да се излиза по работа, на учебно заведение, на детска градина и така нататък, най-добре е
да се носят маски, само че би трябвало да се има поради, че те имат непълен резултат и не вземат решение казуса изцяло. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки броя, а по-професионалните хирургически са по няколко лв..

Лекарите поучават, в случай че въпреки всичко се носят, маските постоянно да се сменят – през два-три часа. Това значи, че човек би трябвало да носи по няколко в джоба. Маските обират огромните прахови частици, само че не улавят най-фините частици.

Какво предизвиква мръсният въздух на здравето съгласно националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология тук.Как сами да се спасим от смога - тук.

Още препоръки за предотвратяване от мръсния въздух тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (219)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР