Въздухът в София е бил по-чист през първите три месеца

...
Въздухът в София е бил по-чист през първите три месеца
Коментари Харесай

София се похвали с по-чист въздух

Въздухът в София е бил по-чист през първите три месеца на годината в съпоставяне със същия интервал на 2017 година С това достижение се похвали Столичната община в четвъртък. Освен, че превишенията на допустимата централизация на фини прахови частици бил по-малко, самите концентрации също били по-ниски спрямо преди година.

Данните, представени от общината, са от станциите на Изпълнителната организация по околна среда. Според тях превишенията през първите три месеца на 2018 година били със 100 по-малко спрямо 2017 година Абсолютният им брой не се оповестява.

Проверка на Mediapool в данните на организацията по околна среда сподели, че и през ноември и декември 2017 година дните с записано наднормено запрашаване са били по-малко спрямо година по-рано.

По данни на платформата Airsofia.info в София е имало 70 дни с превишения на праховите частици през миналия отоплителен сезон. С към 15 повече са били те в Пловдив.

" Освен количествено, понижението (в София - б.а.) е и качествено, като регистрираните междинни концентрации за тримесечието варират в диапазона сред 30 и 53 микрограма на куб. метър, до момента в който година по-рано са в диапазона 52-77 микрограма на куб. метър ", написа в известието на общината. Максималната позволена централизация за денонощие е 50 микрограма на куб. метър.

Според локалната власт подобрението в положението на въздуха се дължи на напъните на общината и жителите. " Тенденцията за понижаване е трайна и упованията ни са тя да се резервира. Вярвам, че все по-ясно се осъзнава, че всички участваме във образуването на качеството на въздуха и че от всички нас зависи какъв тъкмо въздух ще дишаме. Дали ще слезем от автомобила си и ще се качим в градския превоз, дали ще оставим колата си да пуши или ще я приведем в редовност, дали ще изхвърляме по график едрогабаритните боклуци или не, дали ще паркираме в зелените площи или не, дали ще изберем екологично отопление или не - това са ежедневни дребни избори, които всеки от нас прави съгласно опциите си ", съобщи зам.-кметът по околна среда Йоана Христова, представена от пресцентъра на общината.

Въпреки регистрираното по-малко замърсяване, през предходната зима жители неколкократно стачкуваха против мръсния въздух в София. Общината пък одобри проект за деяние при съществени замърсявания на въздуха, който включва и стартирането на на ниска цена градски превоз в дните с доста огромно запрашаване. Марката, известна като " зелен билет ", с който за 1 лев се пътува в цялата градска мрежа за ден, беше задействана единствено един път през предходната зима.

От общината оповестиха още, че през първите три месеца на тази година е предоставено измиване на улици и булеварди 33 пъти, а общата повърхност на измитите пътни платна е 3177 дка.

Междувременно Столична община започва акция за поощряване на различното на персоналните коли напредване в градска среда – в това число с градски превоз, колело или пешком. Анализите демонстрират, че 57% от замърсяването на въздуха идва от превоз, до момента в който София е европейската столица с най-вече коли на глава от популацията, а в 70% от колите се вози единствено по 1 човек.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР