Въздухът в Пловдив най-мръсен на 3 декември Държавното ВМЗ ЕАД

...
Въздухът в Пловдив най-мръсен на 3 декември Държавното ВМЗ ЕАД
Коментари Харесай

Глобиха ВМЗ, не мерили какво изхвърлят комините

Въздухът в Пловдив най-мръсен на 3 декември
Държавното ВМЗ ЕАД отнесе санкция от инспекторите на РИОСВ-Пловдив. От оръжейницата не правили наложителните периодически измервания на нездравословните излъчвания във въздуха, които заводът отделя. Първоначално глобата по Закона за чистотата на атмосферния въздух била в оптималния очакван размер от 2000 лв., само че след намесата на съда била понижена на половина.

Проверяващите от Регионалната ревизия по околната среда и водите пристигнали в Сопот на 24 април предходната година. Те направили сложна екологична инспекция на една от площадките на ВМЗ. Проследили по какъв начин замерва въздействието на индустриалните действия водосборите в съседство, въздуха и почвата. Обследвани били отпадъчните води, разнообразни химични субстанции и смеси.

Вниманието на инспекторите било привлечено от централа с три котела, която се намирала на площадката. В работен режим били два от тях, а третият бил употребен като запас. Спрямо закона комините към котлите представлявали „ неподвижни източници на замърсяване на въздуха “.

Било открито, че за интервала от месец март 2015 година досега на осъществяване на инспекцията котлите работели според потребностите на производството, само че сдружението не било провеждало лични периодически измервания на вредностите. Според Закона за чистотата на атмосферния въздух ЕАД-то следва на всеки две години най-малко един път да прави измервания на замърсяванията от комините, както и при всяко прекъсване и стартиране в употреба след осъществяване на ремонтни действия. Резултатите би трябвало да бъдат изпращани до Регионална инспекция за опазване на околната среда. Такова премерване е следвало да се извърши през месец март 2017 година, само че не е направено.

Протоколи за осъществено лично премерване за процесния интервал не били налични в Регионална инспекция за опазване на околната среда, такива не били показани и в хода на инспекцията, при която участвал и ръководителят на отдел „ Екология “ към ВМЗ.

Заради неналичието на личен надзор над нездравословните излъчвания във въздуха сдружението било глобено с акт в оптимален размер. Той бил връчен на 17 май. Междувременно в завода било осъществено лично премерване на нездравословните излъчвания, а резултатите от него били изпратени до Регионална инспекция за опазване на околната среда. По време на инспекцията не било установено надвишаване на нормите на възможни излъчвания.

Един месец по-късно сдружението атакувало наказателното разпореждане пред районния съд в Карлово. Юристите поискали понижаване на санкцията, защото незабавно след инспекцията направили замерване, което не установило превишено замърсяване. Магистратите взели поради това, само че отбелязали, че ВМЗ има наложени и други наказания за неспазване на екологичното законодателство. Затова съдът решил, че имуществена глоба в размер към междинния е съответна, и понижил санкцията на 1000 лв..

Наш кореспондент потърси мнението на управлението на „ Вазовски машиностроителни фабрики ” ЕАД, само че получи отвод за коментар на този стадий, защото в завода били затрупани от работа. " Марица " чака коментар на сдружението на по-късен стадий.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР