Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид, а от

...
Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид, а от
Коментари Харесай

РИОСВ: Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид

Въздухът в Перник е токсичен със серен диоксид, а от Регионална инспекция за опазване на околната среда предлагат на локалните да не излизат от домовете си или от работните пространства.
Само тази заран сред 05:00 и 08:00 часа автоматизираната измервателна станция „ Център ” в града е отчела четири следващи превишения на алармения предел за серен диоксид, който е 500 мкг/м3/. Най-високо замърсяване е регистрирано в 07:00 часа: 999,13 мкг/м3., оповестява Нова телевзия.
Чувствителните групи от популацията са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни болести.
При кратковременна експозиция на серен диоксид се визира на първо място дихателната система. При естествена физическа интензивност и дишане през носа, дразнещият резултат на серния диоксид се отстрани още от първата преграда на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото вървене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и надлежно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това предизвика здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се възстановява, дихателната функционалност също се възвръща изцяло за няколко часа.
РИОСВ-Перник препоръчва рисковите групи да не напущат жилищните или работните пространства като затворят прозорците на стаите, да се заобикаля физическа активност навън.
Причина за високите концентрации на серен диоксид са неподходящите метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, нарасналото ползване на твърдо гориво в битовия бранш и работа на Топлоелектрическа централа „ Република ” към “Топлофикация Перник ” АД.
РИОСВ-Перник е дала наставление на Топлоелектрическа централа „ Република ” към “Топлофикация Перник ” АД за неотложно понижаване на индустриалните мощности до вероятния най-малко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР