Въздухът в дома често е наситен от стотици миниатюрни бактерии

...
Въздухът в дома често е наситен от стотици миниатюрни бактерии
Коментари Харесай

Как да предпазим дома от мръсния въздух навън

Въздухът в дома постоянно е кондензиран от стотици дребни бактерии и други микроскопични замърсители, които ни предизвикват какви ли не обриви, хрема и алергии. Напоследък българинът от ден на ден се замисля и за качеството на въздуха в пространствата, които населява. Кислородът е не по-малко значим от топлото в дома през зимата.

Добре е да се знае, че въздухът в пространствата доближава замърсеност от 2 до 10 пъти над допустимото, като главните замърсители идват от праха, домашните животни, плесените и химическите препарати. Добрата вест е, че през днешния ден производителите са помислили за разнообразни технологии за филтриране на въздуха. Те най-общо се свеждат до: механичната дестилация (ХЕПА, въглерод или други филтри), йонизиращите уреди (електростатично утаяване), UV ултравиолетовите, антибактериални лампи и озоновите генератори.

На пазара към този момент се оферират и високотехнологични пречиствателни системи, които могат да ни обезпечат доста по-качествен живот. Системата с хепа непрестанен филтър да вземем за пример отстранява до 99,97% от всички нездравословни микроорганизми и прахови частици и е идеална за по-големите пространства в жилището.

Болница в Мадан и учебно заведение смениха нафтата с пелети

Община Мадан смени горивната си база и мина от нафта на пелети посредством инсталиране на автоматизирани водогрейни котли в многопрофилна болница МБАЛ „ Проф. доктор Константин Чилов “, както и в детска градина и учебни заведения с интегрирани слънчеви колектори за топла вода. Обща конфигурирана мощ е 1160 киловата.

В МБАЛ „ Проф. доктор Константин Чилов ” в Мадан остарялото котелно помещение е ситуирано в сутерена и е оборудвано със съществуващи котли - нафтов и пелетен. Днес обаче е доставен и инсталиран водогреен казан за изгаряне на гориво - пелети, номинална мощ 300 kW, комплектован с бункер, шнек, табло за ръководство с опция за контролиране на мощността - 2 бр.

В ОДЗ Елица, още веднъж в Мадан, нафтовият казан 287 kW се подменя с 2 бр. пелетни котела, всеки по 130 kW + 3 бр. плоски панелни слънчеви колектора, всеки по 2,15 кв. м.

В СОУ " Св. св. Кирил и Методий " в с. Върбина, община Мадан, нафтовият казан 300 kW е сменен с пелетен 300 kW и плосък безоблачен колектор 2.7 кв. м.

Панелните отоплителни тела смъкват сметките с 15%

Панелните отоплителни тела са предопределени за отопление на фамилни къщи и жилищни блокове. Един от новаторските разновидности на пазара е RADIK RC VKU на RADIK - става въпрос за първото отоплително тяло с управляемо протичане, което разрешава цялостно затваряне на протичането на отоплителната вода през задния панел. По този метод 87% от отоплителния интервал е допустимо да се употребява по-високо топлоотдаване от предния панел, да се реализира топлинен комфорт при по-ниска температура на въздуха в помещението и да се спестят по този начин до 15% от годишните разноски за отопление.

Цените на панелните отоплителни тела варират от 74 лева до 150-200 лева, откри репортерската ни инспекция в комерсиалната мрежа. Търговците прецизират, че това са цени с Данък добавена стойност, и притеглят клиента с спомагателна екстра - безвъзмездна доставка по домовете.

Климатикът не е панацея и прави работа при добра дограма и изолираност

Климатикът не е панацея, настояват експертите. Не си мислете, че с него внезапно ще спрете да плащате. Ала когато го купувате, заложете на тествана и качествена марка. И купувайте единствено от реномиран производител. Експерти поучават добре да обясните характерностите на помещението си на консултанта. Климатикът би трябвало да има ресурс от мощ най-малко 30-40%, с цел да може да ви отоплява при ниски температури. Така или другояче студеното време и изключително мъглата са едни от най-тежките режими за климатика. Ако имате опцията да му помогнете при такива рискови условия с някакъв различен апарат, не се колебайте. Това единствено ще удължи живота му.

Клиентите обаче най-често задават въпроса - какъв брой ще ми коства отоплението с климатик? Този разход се пресмята мъчно, само че е ясно едно - с един и същи климатик може да имате разнообразни сметки. Ако домът ви е изолиран и с хубава дограма, разноските за отопление/охлаждане ще са по-ниски, в сравнение с, в случай че помещението не е изолирано и е със остаряла дограма.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР