Въздухът, който дишаме, е еднакъв за всички. Всички трябва да

...
Въздухът, който дишаме, е еднакъв за всички. Всички трябва да
Коментари Харесай

Климатолог: Опасността да повлияем върху климата е реална

Въздухът, който дишаме, е идентичен за всички. Всички би трябвало да поставим обикновени старания, с цел да живеем в една по-чиста среда, да дишаме по-чист въздух и да пием чиста вода. Това сподели климатологът проф. Георги Рачев в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “ .  

Американската стопанска система емитира в атмосферата почти 15-16 тона въглероден диоксид на глава от популацията, а американците са 335 милиона, уточни той. " Този въздух идва в Европа през Атлантическия океан, ние си го обогатяваме с нашите излъчвания и го пращаме на Югоизточна Азия, където са Индия и Китай – колосите в международното замърсяване. Русия даже не я разясня, тъй като там данните са мощно изкривени и доста мъчно може да се каже къде е истината. През Тихия океан същият този въздух още веднъж идва в Америка “, изясни проф. Рачев.  

Опасността да повлияем върху климата е действителна, счита климатологът. " Глобалното стопляне е действително, то се вижда. Мога да ви го покажа във високата планина – в Рила или в Пирин “, уточни климатологът.   

Проф. Рачев изясни, че казусът за климатичните промени е потреблението на фосилни горива. " Всяка година човечеството изкопава въглерод във тип на петрол, природен газ и най-много въглища в границите на към 16 милиарда тона. Тези 16 милиарда тона по един или различен метод се трансформира във въглероден диоксид, а той е един от главните парникови газове в атмосферата, вследствие на което се усилва температурата на въздуха, а когато тя се усили, при толкоз доста вода на планетата се усилва и водната пара в атмосферата. Именно тя е виновна за световното стопляне “, изясни климатологът.  

Отглеждането на животни е обвързвано с производството на голямо количество метан. Говедовъдството е мощно замърсяващ бранш, само че свиневъдството не въздейства толкоз директно върху чистотата на въздуха. Най-големите замърсители в това отношение са Индия и Китай. " Никога в човешката история човечеството не е било толкоз спокойно, макар войните, които се водят, толкоз нахранено и толкоз богато. Тези хора би трябвало да се хранят, те желаят да имат стандарта на Европа, а Европа се пробва да доближи стандарта на Америка, където приблизително един американец употребява 109 грама месо дневно. В България сме с 68 грама, а някои от бедните региони на Индия са под 15 грама “, уточни проф. Рачев.  

Всеки може да прави дребни стъпки за възстановяване на климата посредством разделно събиране на боклуци и отговорно отношение към потреблението, добави още климатологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР