Въздействието от вредните въглеродни емисии в атмосферата, водещо до глобално

...
Въздействието от вредните въглеродни емисии в атмосферата, водещо до глобално
Коментари Харесай

Санираните жилищни сгради отчитат до 60% по-малко средства за отопление

Въздействието от нездравословните въглеродни излъчвания в атмосферата, водещо до световно стопляне, от ден на ден се усещат от хората. Последствията са повече от явни – съществено повишаване на температурите, порои, наводнения и други. Във връзка с това в края на предходната година, Европейската комисия показа тактиката си за понижаване на въглеродните излъчвания и реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година За реализирането на тази цел, съществена роля ще играе намаляването на енергийното ползване. Стъпки в тази посока  ЕС подхваща още от   2010 година, когато Екологичен потенциал и Европейския съвет одобряват Директива за саниране на съществуващите публични и жилищни здания. Тази Директива беше променена и допълнена през 2018 година и би трябвало да бъде наложително да бъде приложена в държавите-членки.
У нас санирането започва с приемането на Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания при започване на 2015 година Основната цел бе възобновяване на жилищни здания, което обезпечава по-добри условия за живот на жителите и понижава енергийното ползване. За реализирането се предвиждаше разпределяне на финансова помощ към сдруженията на притежатели на парцелите.
Освен Министерството на районното развиване и благоустройство, което е координатор на плана, като сътрудници в тази стратегия участваха Министерството на финансите и Българската банка за развиване. Бяха създадени нужните документи и методически инструкции към общините и сдруженията на притежателите за кандидатстване по програмата.
Какви са изгодите от Програмата за енергийна успеваемост? Осигуряване на топлинен комфорт - уединяване на външни стени, покриви и подове; Намаляване разноските за отопление - рационализация или замяна на източниците на топлина; По-високо качество на витална среда; Удължаване живота на постройките - поправяне на амортизирани общи части; По-малко нездравословни въглеродни излъчвания - промяна на горивната база, при потвърден енергоспестяващ и екологичен ефект; Модернизиране на жилищната инфраструктура; Участие на доста компании от цялата страна, както и обезпечаване на спомагателна претовареност. До момента, с помощта на националната стратегия, е завършило обновлението на 1 724 многофамилни здания. Данните сочат, че реновираните жилища са икономисали към 60% средства и сила и 157 килотона въглероден диоксид.  Предвижда се, след завършването на всички здания през 2022 година, да бъдат спестени 1 млн. мегаватчаса електрическа енергия и двойно повече нездравословни излъчвания парникови газове.
Развитие на програмата за саниране  До момента Българската банка за развиване е сключила повече от две хиляди съглашения за целево финансиране със 180 общини. Договорите са тристранни, като в тях са включени кметовете на районните общини, които съставляват Сдруженията на притежателите и регионалните шефове в качеството им на представители на българската страна. Всички санирани жилища регистрират до 60% спестени средства и сила, което е и основната цел на плана.
В област Бургас да вземем за пример са актуализирани повече от 160 здания и са подписани 205 контракта за целево финансиране. В Благоевград, санираните жилищни кооперации доближават 169, а в Хасково - 137. По подписаните контракти с ББР  вече са въведени в употреба блокове и в общините Перник, Стара Загора, София, Пловдив.
Според статистиката, Националната стратегия за енергийна успеваемост сполучливо реализира задачите си. Осигурен е повече комфорт в жилищата, сметките за отопление са по-ниски и се регистрира понижаване на въглеродните излъчвания в атмосферата. В националната енергийна тактика за  следващите 10 години са планувани за саниране на здания да бъдат вложени още 4 милиарда евро.
Главният изпълнителен шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев дефинира присъединяване на банката в програмата за енергийна успеваемост като неоспорим триумф. В допълнение ББР има намерение да насочи най-малко 15% от кредитния си портфейл през идващите три години към еко-проекти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР