Въздействаща художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти представя пред публика

...
Въздействаща художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти представя пред публика
Коментари Харесай

Великият Златю Бояджиев - с 3D проекция и лазерни ефекти

Въздействаща художествено-музикална 3D проекция с лазерни резултати показва пред аудитория творчеството на огромния художник Златю Бояджиев.

Екипът на ОИ „ Старинен Пловдив ” завоюва финансиране от Министерство на културата по план за „ Събития за разпространение на актуалното европейско изкуство в границите на Комуникационната тактика на Република България за Европейския съюз “. 

В „ Годината на европейското културно завещание “, Общинският институт реши да заложи на аудио-визуалните технологии на 21-ви век за показване на картините на именития български художник Златю Бояджиев и посредством тях по атрактивен метод да бъде почетен българския принос към благосъстоянието на европейската просвета.  

Идеята на плана е обвързвана с реализацията на едно самобитно „ преплитане “ на класиката и новите технологии, на идиличния креативен заряд на един популярен български художник и изразните средства на XXI век. Чрез този „ мост сред минало и настояще “ пловдивчани и гостите на града ще имат опция да участват на художествено-музикална 3D проекция с лазерни резултати по определени картини от творчеството на Златю Бояджиев.  

Събитието ще е в границите на два следващи дни - 12 и 13 октомври от 19:00 до 21:00 ч. пред къщата- музей „ Златю Бояджиев “ (къщата на доктор Стоян Чомаков нa ул. „ Съборна “ № 18), където се намира непрекъснатата експозиция на огромния български създател.  Художествено-музикалната 3D проекция с лазерни резултати има за цел да разпространява измежду оптимално необятна публика творчеството на Златю Бояджиев, един огромен създател чиито платна несъмнено съчетават българските художествени обичаи с богатото завещание на европейското изобразително изкуство.

Още при започване на 2018-та и във връзка Българското председателство на Европейски Съюз, експозиция на Златю Бояджиев бе показана във Виена. Там тя провокира необятен публичен отзив и голям интерес от страна на публиката. Изкуствоведите смятат, че тъкмо Златю Бояджиев е живописецът, претворил най-колоритно българския обичай. А неговата човешка воля и мощ на характера да продължи да твори след претърпените здравословни катаклизми са въодушевяващ образец за хората с увреждания, по тази причина те са и една от целевите аудитории на плана.   

Чрез 3D проекцията с лазерни резултати ще се разпространява също и прелестната къща на доктор Стоян Чомаков - обект от богатото архитектурно завещание на Стария Пловдив, в който от 1984 година се обитава непрекъснатата експозиция с произведения на Златю Бояджиев.  Съвременната история на Чомаковата къщата се свързва с голям брой културни събития, които през годините са се трансформирали в знакови за Стария град и Пловдив. Освен ежедневните и многочислени визити на туристи, постоянно там се провеждат и специфични събития за разнообразни целеви групи. 

По време на завършилите единствено преди дни „ Празници на Стария град “ под мотото „ По Трихълмието на времето “, Общинският институт към този момент осъществя три събития, отдадени на личността и творчеството на Златю Бояджиев.  Презентацията „ Ръцете приказват “ показа най - новите изследвания върху знаците, кодирани в платната на огромния художник. В работилницата „ Децата приказват “, посредством творчеството на Златю Бояджиев деца-творци се срещнаха с разнообразни рисувателни техники и дактилната писменост. С музикално-лазерно шоу „ Светлината приказва “ по претекстове на рапсодия „ Вардар “ и светлинни резултати бе показана хубостта на фасадата на Чомаковата къща, в която е непрекъснатата експозиция „ Зл. Бояджиев “.   

Новият план за художествено-музикална 3D проекция с лазерни резултати ще бъде естествено продължение на събитията. По време на двете вечери, през които ще се реализира лазерната визуализация на картините на Златю Бояджиев, публиката – поданици и посетители на града и искащите хора с увреждания ще могат да се допрян до творчеството на огромния художник, преодолявайки нормалните архитектурни спънки за достъп до сбирката на класика. Предвидено е 3D проекцията с лазерни резултати да бъде снимана и с дрон, ще бъде основан и специфичен филм, отдаден на събитието.

„ Проектът е естествено продължение на напъните на ОИ „ Старинен Пловдив “ да разпространява културното завещание на „ Пловдив - Европейска столица на културата – 2019 “. Със средствата на образните технологии на 21-ви век бихме желали освен да представим по-атрактивно българското духовно благосъстояние, само че и да привличаме от ден на ден и по-млада публика. Използването на къщите и пространствата в Стария град, Малката Базилика, Римският стадион като сцена за показване на европейската културна памет са единствено дребна част от нашите бъдещи проекти. Важно за нас е да работим за разширение на целевата група гости като цяло, само че и да сътворяваме условия за по-лесен достъп за хората с опорно-двигателни увреждания. Вече имаме осъществени планове в тази посока, подобен образец е рампата за хора с увреждания в Балабановата къща. Имаме още доста хрумвания, които се надяваме да осъществяваме с времето, тъй като сме уверени, че Пловдив има какво да покаже! И тъй като Старият град е нещо неповторимо, а духът и атмосферата не могат да бъдат разказани. Те би трябвало де се преживеят персонално! “, показа още шефът на ОИ „ Старинен Пловдив “ Йордан Илиев. 

Събитията са на 12 и 13 октомври от 19:00 до 21:00 ч. пред къщата- музей „ Златю Бояджиев “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР