Възбрана върху бетонното чудовище в центъра на Смолян наложиха община

...
Възбрана върху бетонното чудовище в центъра на Смолян наложиха община
Коментари Харесай

Община Смолян и НАП запорираха 13-етажна сграда, свързана преди време с арестуван заради радикален ислям

Възбрана върху бетонното страшилище в центъра на Смолян постановиха община Смолян и Националната организация за приходите (НАП), излиза наяве от информация в Имотния указател.
Собственик на големия строителен скелет, намиращ се тъкмо до постройката на регионалната болница, е на компания „ Международна компания за хотели и туризъм Хотел “ ЕООД на йорданеца Зиад Абдел Азиз Каид Шаммари. Към края на октомври тази година сдружението има дълг към страната в размер на 241 756 лв., а към общината - 125 000 лв..

Възбраната е наложена на 18-ти ноември т.г. от частния правосъден реализатор Петко Мачкърски. Тя е върху два парцела. Единият е с предопределение за хотел, с повърхност 983 квадратни метра. Вторият е за хангар, хранилище и гараж, с повърхност 895 квадрата.
През юли месец предходната година общината изпрати за следващ път писмо до притежателя, с което го задължи в едномесечен период да опакова и обезопаси постройката, а също по този начин да огради терена, с цел да ограничи прекосяването на коли и хора. Това обаче остана неизпълнено.
От октомври 2016-та година офисът на компанията е изместен от София във Велинград, на ул. „ Николай Гяуров “ №1, на чийто адрес се намира четиризвездният СПА-хотел „ Здравец “. Въпросният хотел се води на „ Арена Хотелс “ ЕООД и е благосъстоятелност на различен йорданец - Махер Ахмед Мефлех Хурани. За самото регистриране на смяната на адреса от София във Велинград е бил акредитиран шефът на хотела Салих Кунгьов.

(Хотел " Здравец " във Велинград)
От локалната администрация в Смолян споделят, че не могат да осъществят контакт със притежателя, с цел да го принудят да я довърши или обезопаси. За последно открили контакт посредством юрист на компанията в Пловдив преди години. Тогава им било обяснено, че вложителят пробва да изтегли заем от арабска банка, с цел да довършат строителството, само че за тази цел им е нужна земята под постройката.
„ Събралата се дължима сума към община Смолян от 125 000 лв. е за налог здания. Има смяна в законодателството през 2019-та година, съгласно която за тази степен на комплектност можем да начислим налог. Ние сме се възползвали от тази опция. Сега следва покана за непринудено осъществяване с избрани периоди. Ако не се обслужат отговорностите, ще се премине към обществена обмен. Установихме, че Национална агенция за приходите са стартирали произвеждане, а ние се присъединихме като заемодател. Направихме питане преди време до известна компания, занимаваща се с разрушение на здания, и от там ни дадоха отговор, че по първични калкулации това би коствало над 500 000 лв. “, обясниха кметът Николай Мелемов и заместникът му Марин Захариев.
Когато пустеещата постройка бе единствено на четири етажа, бе благосъстоятелност на община Смолян. През 2005 година кметът Данчо Киряков я разгласи на търг и я купи йорданецът Мохамад Наджар. През 2009 година гръмна новината, че притежателят на хотел „ Абир “ (сега „ Здравец “ – б.а.) във Велинград Мохамад Наджар ще бъде експулсиран от България поради проповядване на коренен ислям. Задържан бе от ДАНС и е отведен в Дома за краткотрайно настаняване на пълнолетни чужденци.

 Кметът на Момчиловци осъди смолянчанин за клюка Кметът на Момчиловци осъди смолянчанин за клюка
Кметът на Момчиловци Сийка Суркова осъди за клюка смолянчанина Георги Маламов. 81-годишният мъж я обвинил в незаконно съдружничество с напи...
Има интервал сред 2008 и 2011-та година, когато съдружници във компанията са Наджар и неговите сънародници Анас Анани и Ахмад Хурани. През 2014-та сдружението е продадено на Шаммари за 5 000 лв..
Проектът за 13-етажната постройка с обща застроена повърхност от 32 000 кв. м. и хеликоптерна площадка, казино, търговски център, заведения за хранене, питейни заведения. На покрива на постройката се планираше да има басейн. Първоначално говореше за инвестиция от към 10 млн. $.
При покупката му Наджар разгласи, че е избрал Смолян, тъй като съчетава “чист въздух, планини, пещери, геотермални извори, ниска престъпност, благоприятни условия за каране на ски и ловджийски туризъм ”.
След като получи позволение за градеж, я надстрои с 9 етажа, само че нито той, нито идващите притежатели не осъществиха тези капиталови планове до дъно. 
Местните поданици и до през днешния ден се гневят на стърчащото във висините бетонно страшилище. Припомняме, че в постройката преди години откриха гибелта си двама души, а 13-етажната сграда освен грози целият град, само че е и рискова. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР