Вайръл предизвикателства, танци в офиса и съвети за кариера. Още

...
Вайръл предизвикателства, танци в офиса и съвети за кариера. Още
Коментари Харесай

#Worktok: Работата е живот, животът е социални мрежи. Другото е история

Вайръл провокации, танци в офиса и препоръки за кариера. Още един ден в TikTok.

Хаштагът #worktok се разраства стремглаво – има 1,8 милиарда гледания към 31 август и трансформира обществената медия в многолюден конгрес за откровени полемики, свързани с работните места.

Все по-често потребителите на TikTok споделят интимни детайлности от професионалния си живот пред всички в мрежата.

В някои случаи служащите предават онлайн напускането на работата си, построяват репутацията си коучинг специалисти, описват за мечтаните си работни места, показват всекидневието си, показват облеклото си на работното място, изясняват какви са заплатите им и слагат началото на нови тенденци,

Но това не са наети посланици на марки или проповедници на компании, на които се заплаща, с цел да споделят опита си на работното място.

Те са елементарни чиновници, които оферират нефилтриран взор към работната си среда. Техните видеоклипове са занимателни, само че и оказват помощ на служащите да се почувстват видяни и да осмислят професионалния си живот, написа в материал по тематиката BBC.

Нова епоха на работното място

" #worktok се появи, тъй като хората употребяват TikTok в миг, в който преживяхваме неустановеност на работното място ", изяснява Сара Маккоркъдейл, основателка на английската компания CORQ, занимаваща се с изследване на инфлуенсъри.

Действително, данните демонстрират, че през 2020 година в разгара на пандемията потреблението на TikTok внезапно е повишено със 100 милиона дейни месечни консуматори в Съединени американски щати и продължава да пораства. През март 2023 година от TikTok оповестяват, че са нарастнали до 150 милиона дейни месечни консуматори в Съединени американски щати.

Маккоркъдейл счита, че новите модели на хибридна и отдалечена работа несъзнателно са основали празнота в другарството на работното място. " Ако работите от у дома или постъпвате на работа по време на пандемия, може да нямате сътрудници, с които сте супер близки. ", добавя тя.

Тези детайли са подтикнали експертите да търсят общественост и удостоверение онлайн, изключително в обществените платформи. Това е разрешило на #worktok да процъфтява.

Точно това вижда Мичи Нгуен от Лос Анджелис, откакто попада в света на #worktok при започване на 2022 година

Нгуен, тогава управител продуктов маркетинг в Meta, вижда в платформата креативен отдушник – подобен, в който се усеща удобно, като има за почитатели единствено гаджето си и няколко бота.

Първоначално тя разгласява монтажи от видеоклипове на без да демонстрира лицето си. Но един ден взема решение да направи видео и да опише за пътя си към по-високата заплата и за функциите, които заема до този миг в кариерата си. Това трансформира траекторията ѝ в платформата: видеото ненадейно става вайръл, като досега събира над 650 000 гледания и усилва броя на почитателите ѝ за една нощ.

Нгуен има вяра, че шерването на персонална информация за работата ѝ, изключително в софтуерен колос, е запълнило празнотата в познанията на мнозина и е довело до известността на нейното видео. Тя показва коментар, който е получила: " Видях видеоклиповете ти, гледах препоръките ти и получих първия си стаж в региона на продуктовия маркетинг ".

Подобни отговори са подтикнали Нгуен да навлезе по-дълбоко в полемиките в #worktok, като споделя повече за работата си, заплатата и професионалната си траектория. Тя приказва намерено за пътя си от израстването в семейство със сини якички до построяването на кариера в влиятелни софтуерни компании. Чувства се все по-комфортно с помощта на метода, по който работи TikTok – като видеоклиповете се популяризират най-вече измежду непознати, това отстранява част от задръжките ѝ.

Освен аспекта на част от общността и знанието, Маккоркъдейл също по този начин счита, че хората се нуждаят от метод да показват ежедневните си проблеми, което #worktok разрешава в цялостна степен.  

" Хората са подложени на толкоз огромен напън ", споделя тя. " Те желаят да приказват за това. Смятат, че това е нещо, което е под техен надзор и си споделят: ще приказвам с други хора, и ще се усещам по-добре ".

Предупреждения и запаси

И въпреки всичко наличието на #worktok не е персонално, в случай че потребителят не избере да заключи профила си. Работодателите имат достъп до видеоклиповете на своите чиновници, в случай че решат да ги потърсят.

За 24-годишния Тони Пилосено публикуването в TikTok на информация за работата му като смесител на бои за Sherwin-Williams има сладко-горчиви резултати.

През 2019 година той работи в клон на американската компания за произвеждане на бои и покрития в Охайо, Съединени американски щати, и основава TikTok, в който документира опитите си със разбъркване на останки от багра, с цел да показва процеса и да сътвори нови цветове.

По време на пандемията аудиторията на наличието му внезапно се нараснала. Но през лятото на 2020 година, когато акаунтът му доближава 1 милион почитатели, екипът за загуби и предварителна защита на Sherwin-Williams стартира следствие на акаунта в TikTok. По-късно го уволняват за " жестоко нарушаване ", като откриват, че е направил видеоклиповете в работно време и е употребявал съоръжение на компанията.

Въпреки че е освободен, той продължава да разгласява наличие.

Пилосено се включва в TikTok, с цел да напомни историята си с уволнението, която става вайръл и досега има 35,8 млн. гледания. Следва позитивен край: " Около седмица след публикуването на видеото с уволнението започнах да получавам доста оферти за работа от компании за боядисване в цяла Америка. ", споделя той.

Пилосено се реалокира в Орландо, Флорида, с цел да основе своя лична компания Tonester Paints. И макар че споделя, че бил сломен, когато го уволнили, не съжалява, че е направил обвързвано с работата наличие в TikTok.

Нгуен към този момент е била наясно с рисковете, когато стартира да разгласява наличие, обвързвано с работата си. Въпреки триумфа си в TikTok и пристрастеността си да оказва помощ на другите посредством наличието си, тя към момента има запаси към медията. Каналът ѝ #worktok е с над 125 000 почитатели, само че тя въпреки всичко признава, че изявленията ѝ могат да имат евентуално влияние върху кариерата ѝ в бъдеще.

Аз владея това

И специалистите, и потребителите са единомислещи, че #worktok е значим и важен метод за изява в TikTok и ще продължи да процъфтява.

Хората ще продължат да споделят за работата си в TikTok макар рисковете, тъй като в основата си тази наклонност е обвързвана с идентичността и автономността, изясняват специалистите. Това възприятие акцентира промяната на поколенията, при която по-младите чиновници, изключително поколението Z, отдават приоритет на персоналното присъединяване и себеизразяването пред корпоративната еднаквост.

Дори Пилосено, който е изпитал отрицателните страни на #worktok, предизвиква хората да споделят своите истории във връзка с работата и работодателите. Според него достоверността и разказването на истории са мощни и могат да оказват помощ на хората да се почувстват одобрени.

И защото това наличие се популяризира, компаниите - колкото и да са обезпокоени от #worktok, може би няма да имат различен избор, с изключение на да одобряват обстоятелството, че някои от техните служащи ще се причислят към диалога.

Особено в ерата на отдалечената работа, те би трябвало да се приспособяват към тази смяна, в случай че желаят да знаят по какъв начин в действителност се усещат служащите в всекидневието си и какво се интересуват да научат.

В края на краищата, импулсът да споделяме живота си в обществените медии се е трансформирал в статукво. И въпреки че естеството на това къде и по какъв начин работим може да се промени, самата работа ще остане главен детайл от нашето всекидневие, без значение дали в приложението на телефона или отвън него.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР