Ваймарската република умря заради недостиг на демократи. Европа губи от

...
Ваймарската република умря заради недостиг на демократи. Европа губи от
Коментари Харесай

Европа остана без европейци

Ваймарската република умря поради дефицит на демократи. Европа губи от дефицита на европейци. С ново държавно управление в Рим евроскептицизмът става публична политика в една от страните, основателки на Европейския съюз.

След неуспеха на консултациите, рецесията на еврото, неуспеха при решение на рецесията с бежанците, след Брекзит и протеста от страна на Вишеградската четворка, това е към този момент шести удар по основите на Европейски Съюз. Той може да се окаже гибелен.

В Италия „ Движението Пет звезди " (Д5З) и „ Северната лига " (СЛ) ще образуват държавно управление. Лигата стартира да работи като партия на съпротивлението против сякаш мързеливите южноиталианци и корумпирания политически хайлайф, който купува гласове с прибавената стойност, заработена на север. Програмата на Д5З наподобява по този начин, все едно са я сглобявали от позиции, каквито в Германия имат „ Пиратите “, „ Зелените “, „ Левите “, а също и създателите на книги по езотерика. Само че двете партии ги сплотява тяхната съпротива против Европейски Съюз. От Д5З към този момент обявиха, че ще изискат преразглеждане на европейските контракти. По оценката на неговия създател Бепе Грило, най-опасният зложелател на Италия е Европейската централна банка, а не „ Ислямска страна “.

Както съвсем всички популисти и евроскептици, Д5З и СЛ виждат в Русия собствен натурален съдружник. СЛ има съглашение за съдействие с партията на Владимир Путин. По време на аудиенция в Москва нейният водач Матео Салвини се снима с фланелка с облика на Путин и съобщи, че неговата партия желае „ и в Италия същински парламентарни избори, по този начин открити, както в Русия “. Също по този начин Лигата изпрати „ наблюдаващи “ в Крим, които, съгласно получената задача, установяваха, че референдумът за присъединение към Русия е бил извършен изцяло демократично. Д5З, което е противник на СЛ, с цел да завоюва благосклонността на Путин, назовава Запада „ агресор “ в Украйна и отпразнува навлизането на съветските войски в Алепо като „ избавление “ на опустошения град.

Глобалисти, либерали, прозападният и проевропейски хайлайф на континента под управлението на Ангела Меркел мина в защита. Евроскептичните партии или образуват държавни управления, или вземат участие в такива в България, Италия, Гърция, Малта, Австрия, Полша, Словакия, Чехия, Унгария. В множеството случаи те също по този начин са популистки, проруски и сериозно настроени към капитализма. Конвенционалното мнение, че тези сили съставляват по-старото потомство, т.е. предишното, а младежта, сякаш се застъпва за европейското бъдеще, беше опровергано в Италия: там повече от половината хора на възраст под 45 година обявиха, че биха дали своят вот на референдума за излизане на тяхната страна от Европейски Съюз. А 68% от жителите над 45 година биха желали да останат в Европейски Съюз.

Главната тактика на Меркел – да изчака и по някакъв метод да премине – към този момент от дълго време не работи. Само че огромната коалиция наподобява парализирана. Коалиционният контракт е кръстен „ Нов пробив за Европа “. Само че едвам пет от 175 страници са отдадени на европейската тема, и на тези страници не е загатна даже и един път рецесията на Европейски Съюз – и политическата, и идеологическата. На процедура европейската политика на ПДС/Х–СС се състои в това, да бъда възпрян Еманюел Макрин с неговите оферти за промени. Социалдемократическата партия на Германия главно е заета с въпроса дали да не изпрати своя провалил се някогашен ръководител Мартин Шулц назад в Брюксел, може би още веднъж в качеството на „ основен претендент “ на изборите за Европейския парламент. Само че пробивът е нещо друго.

И наподобява изцяло неуместно, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е употребен като облик на врага, с цел да се подсигурява лоялността към единна Европа. Това не сработи даже при Джордж Буш-старши. „ Оста Москва-Берлин-Париж “ бързо се разпадна, в действителност, откакто съумя да аргументи обилни вреди на източноевропейците. Само че тя скоро беше възобновена под облика на газопровода „ Северен поток “ от Санкт Петербург до Грайфвалд – и до Лил. Направо истеричната реакция на немската политическа класа за разтурянето на нуклеарната договорка с Иран и на преместването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим може да бъде разбрана по-добре единствено като опит още един път да бъде възроден духът на прикрития зад европейски национализъм антиамериканизъм, който Гейрхард Шрьодер употребява по този начин дейно по време на немските избори, въпреки това да не придвижи европейския план и с един сантиметър напред.

Европа би трябвало да дава, по този начин се приказва във всички публични заявки и от президента на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, и в съдружния контракт. Да дава повече богатство, повече сигурност, повече работа, повече нововъведения, повече интеграция, по-малко мигранти. Само че бедата на Европа няма материално измерение и не се заключава в позволените неточности. В тази политическа система, на която се доверяват жителите, грешките не водят до това системата да бъде сложена под въпрос.

Бедата на Европа е в дефицита на преданост и в дефицита на европейци. „ Повече Европа “ не е отговор. Нужни са повече европейци. И повече старания, по-голяма подготвеност за риск, идеализъм, военно присъединяване и пари, пари, пари. Например, с цел да се прочисти Средиземно море от незаконните превозвачи на хора, с цел да се помирят страните на нашите непосредствени съседи в Африка и Азия, с цел да бъдат предпазени границите на Европа, да се интегрират бежанците, да се санира стопанската система на Южна Европа и да се даде отпор на идеологическото, политическото и военното нахлуване на Русия.

На първо място би трябвало да се признае, че глобализацията, демократичният капитализъм и съответстващата им правова страна изпаднаха в рецесия на легитимността. „ Нелибералната народна власт “ на Виктор Орбан – по същия метод, както и успеха на по своята същина антиполитическото Д5З в Италия и триумфите на левите и десни националисти из цяла Европа не е резултат от прекомерно скромното богатство или свърхпредлагане на мигранти, остатък от администрация или дефицит на нововъведения, даже и това фактически да са проблеми.

Кризата на Европа е резултат от това, че в нея през днешния ден има прекалено много думи и прекомерно малко пояснения, прекалено много срещи на върха и прекомерно малко национални събрания.

Не би трябвало да се оплаквате от прекомерното опростяване в изявленията на популистите, когато не се дават отговори на комплексните въпроси. Пробив към Европа би трябвало да стане пробив на политиците към основите, до момента в който още не е станало късно. /БГНЕС

--------------------------

Алан Позенер, в. „ Велт “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР