Въвеждайки отмяна на съкратеното следствие, общият ред ще продължи много

...
Въвеждайки отмяна на съкратеното следствие, общият ред ще продължи много
Коментари Харесай

Председателят на правната комисия в НС: При отмяна на съкратеното следствие процесът ще продължи много дълго

Въвеждайки анулация на съкратеното разследване, общият ред ще продължи доста дълго, това е извънредно мъчителна тематика за потърпевшите, доста дълъг развой, в случай че липсват очевидци и експертизи, разяснява пред публицисти ръководителят на парламентарната комисия по правни въпроси Анна Александрова.

Поводът е подписката за отпадане на съкратеното правосъдно разследване, която внасят в Народното събрание близки на жертви на тежки закононарушения. Те бяха подкрепени от Българска социалистическа партия, които са предложили промени в Наказателно-процесуалния кодекс за отпадане на съкратеното правосъдно разследване в случаи на тежки телесни повреди и убийства.

Анна Александрова още веднъж показа претекстовете за препоръчаните от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс за ограничение на опцията за понижаване на присъдата при тежки закононарушения. Управляващите оферират да се резервира институтът на съкратеното правосъдно разследване, само че присъдата да може да се понижава вместо с една трета - с една пета, като съдът да има право да взема решение за всеки съответен случай дали да редуцира или размени присъдата с по-лека.

"Предстои разискване в правната комисия, да изслушаме всички експертни отзиви на Министерството на правораздаването, на основния прокурор, на висшите касационни съдии, да чуем всички гледни точки, в това число и на потърпевшите ", разяснява Александрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР