Въвеждат се по-ясни права при закупуване на цифрово съдържание и

...
Въвеждат се по-ясни права при закупуване на цифрово съдържание и
Коментари Харесай

Потребителите в ЕС стават по-защитени онлайн и офлайн

Въвеждат се по-ясни права при закупуване на цифрово наличие и трансгранични продажби на артикули, включително за интелигентни уреди

Новоприетите правила за „ цифрово наличие “ в границите на Европейски Съюз пазят по-добре потребителите (източник: CC0 Public Domain)

Одобрените неотдавна от Европейския парламент законодателни актове по отношение на цифровото наличие и продажбата на артикули ускоряват отбраната на потребителите онлайн и офлайн – когато пазарят в интернет, в локален магазин, както и когато смъкват музика или игри.

Според новоприетите правила за „ цифрово наличие “ в границите на Европейски Съюз, хората, които купуват или смъкват музика, приложения, игри, употребяват услуги в облака или платформи за обществени медии, ще бъдат по-добре предпазени, когато търговецът не успее да даде наличие или услуга, или даде дефектна стока.

Тези права за отбрана на потребителите ще се ползват по равносилен метод за консуматори, които дават данни в подмяна на такова наличие или услуга, както и за консуматори, които „ заплащат “ за него, акцентира обява в уеб страницата на Европейския парламент.

Текстът планува, че в случай че не е допустимо да се поправи дефектното цифрово наличие или услуга в рационален интервал от време, потребителят има право на понижение на цената или цялостно възобновяване на сумата в границите на 14 дни.

Ако се появи недостатък в границите на една година от датата на доставката, се допуска, че той към този момент е съществувал и не се постанова потребителят да го потвърждава (обръщане на тежестта на доказване). За непрекъснати доставки, тежестта на доказване остава за търговеца в границите на контракта.

Гаранционният период за еднократни доставки не може да бъде по-кратък от две години. За доставки, които се извършват непрестанно, той следва да се ползва по време на целия период на контракта.

Директивата по отношение на продажбите на артикули се ползва както за онлайн, по този начин и за офлайн (лице в лице) продажби, като да вземем за пример при покупката на домашен апарат, играчка или компютър посредством интернет или в локален магазин.

Търговецът носи отговорност, в случай че в границите на две години от момента, в който потребителят е получил продукта, се появи недостатък (държавите членки обаче имат право да вкарат или да запазят по-дълъг юридически гаранционен период в своето национално законодателство, с цел да се резервира същото равнище на отбрана на потребителите, към този момент предоставено в съответните страни).
още по тематиката
Срокът за превръщане на тежестта на доказване ще бъде една година в интерес на потребителите. Държавите членки имат право да удължат този период до две години.

Стоките с цифрови детайли (например „ интелигентни “ хладилници, смарт телефони и тв приемници или свързани часовници) също попадат в обсега на тази инструкция. Потребителите, които купуват тези артикули, ще имат право да получат нужните актуализации в „ рационален интервал от време, предстоящ от потребителя “, въз основа на типа и предназначението на стоките и цифровите детайли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР