Въвеждат се по-строги изисквания към и предлагането на храни, в

...
Въвеждат се по-строги изисквания към и предлагането на храни, в
Коментари Харесай

По-строги изисквания към етикетирането на храните с имитиращи продукти

Въвеждат се по-строги условия към и предлагането на храни, в производството на които са употребявани, съдържащи в състава си мляко. Това планува Проект на Наредба за характерните условия към млечните артикули, оповестен за публично разискване на уеб страницата на. С препоръчаните промени се вкарва условието върху етикета на артикул или за приготвена храна, съдържащи имитиращ артикул, съществуването на подобен да бъде посочено категорично. В случай, че храната не е опакована авансово, условието следва да се извършва като информацията за инвестиции имитиращ артикул би трябвало да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането, оповестиха от МЗХГ.
С Проекта се вкарват съответни условия във връзка с наличието на изсъхнало вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с условията на Кодекс Алиментариус - интернационално приети стандарти за храни, основани в отбрана на здравето на потребителите и обезпечаване на почтени практики при търговията с храни.
 Цветното етикиране на храните на процедура няма да бъде дейно Цветното етикиране на храните на процедура няма да бъде дейно
Шест международни хранителни компании оповестиха, че основават работна група, която да работи по предложение за въвеждането на етикети в зелено...
Прецизират се въведените в Наредбата през 2018г. национални ограничения за даването на информация за храните по повод имитиращите артикули, които са ориентирани към отбрана правото на осведомен избор на потребителите и предотвратяването на измами.
Имитиращите артикули би трябвало да се оферират в обектите за търговия с храни авансово опаковани от производителя, на обособени щандове или на обособени за задачата места, разнообразни от тези, на които се оферират млечните артикули и ясно обозначени с надпис „ Имитиращи артикули “.
С използването на нормативния акт ще се реализира възстановяване качеството на млечните артикули и даване на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни артикули.
Очаква се също заложените в плана условия да допринесат за повишение търсенето на сурово мляко, посредством стимулиране използването му при производството на млечни артикули, както и да покачат потребителския интерес към другите типове млечни артикули.
 По магазините ще се появи нова цветна система от етикети за храните По магазините ще се появи нова цветна система от етикети за храните
Нова система от етикети за храни с цветовете на светофара ще се появи по магазините до няколко месеца. Това заяви Богомил Николов от А...
Бележки и мнения по Проекта на Наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 година, в това число.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР