Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни,

...
Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни,
Коментари Харесай

МЗХГ предлага по-строги правила за етикетите на храните, съдържащи имитиращи продукти

Въвеждат се по-строги условия към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са употребявани имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко. Това планува Проект на Наредба за характерните условия към млечните артикули, оповестен за публично разискване на уеб страницата на Министерство на земеделието, храните и горите.

С препоръчаните промени се вкарва условието върху етикета на артикул или за приготвена храна, съдържащи имитиращ артикул, съществуването на подобен да бъде посочено категорично. В случай, че храната не е опакована авансово, условието следва да се извършва като информацията за инвестиции имитиращ артикул би трябвало да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

С Проекта се вкарват съответни условия във връзка с наличието на изсъхнало вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с условията на Кодекс Алиментариус - интернационално приети стандарти за храни, основани в отбрана на здравето на потребителите и обезпечаване на почтени практики при търговията с храни.

Прецизират се въведените в Наредбата през 2018 година национални ограничения за даването на информация за храните по повод имитиращите артикули, които са ориентирани към отбрана правото на осведомен избор на потребителите и предотвратяването на измами.

Имитиращите артикули би трябвало да се оферират в обектите за търговия с храни авансово опаковани от производителя, на обособени щандове или на обособени за задачата места, разнообразни от тези, на които се оферират млечните артикули и ясно обозначени с надпис „ Имитиращи артикули “.
С използването на нормативния акт ще се реализира възстановяване качеството на млечните артикули и даване на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни артикули.

Очаква се също заложените в плана условия да допринесат за повишение търсенето на сурово мляко, посредством стимулиране използването му при производството на млечни артикули, както и да покачат потребителския интерес към другите типове млечни артикули.

Бележки и мнения по Проекта на Наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 година, в това число.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР