Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния

...
Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния
Коментари Харесай

ПЪЛЕН ЛОКДАУН?: Предлагат затваряне на всички училища, детски градини, заведения и молове

Въвеждат нови ограничения в страната. Те бяха оповестени от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Мерките ще влязат в действие от петък, откакто минат на Министерски съвет.

Новите ограничения включват удължение на оповестената изключителна конюнктура с 4 месеца - до март 2021 година, прекратяване на присъствените занятия във всички университети, учебни заведения, детски градини и ясли. Преустановяване на всевъзможен тип групови спортни мероприятия, семинари, състезания и други развлекателни мероприятия, в това число частни тържества.

„ Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, до момента в който съблюдаваме отдалеченост, да се държим един за различен. Аз няма да бъда министъра, който ще съобщи напъните им. Разумът и сърцето ми ми споделят, че е нужно да предприемем нови ограничения. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези ограничения да влязат от петък, те ще бъдат разисквани на Министерски съвет”, разгласи здравният министър.

Предлага се още удължение на възбраната за визити в заведения, питейни заведения, клубове. Да се прекрати работата на заведенията за хранене и развлечения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят единствено до домовете. Да се прекрати работата на всички нехранителни търговски обекти, в това число и моловете, като се изключи аптеки, дрогерии, снабдители на пощенски услуги, банки, застрахователи.

С новите ограничения се предлага и преустановяването на осъществяване на вътрешни и външни екскурзии. Не се лимитира публичния транпосрт.

„ Ние не постановяваме локдаун, имаме вяра, че дружно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и доктор, и здравна сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим още веднъж в името на живота. Дори да мислим друго, даже и да се опасяваме за приходите си, сме длъжни да създадем това изпитание, с цел да запазим нашите сънародници. Защото единствено живите и здравите хора могат да вдигнат една страна, в каквато и рецесия да е”, прикани проф. Ангелов. Според него няколко седмици дисциплинираност ще са равни на хиляди избавени животи.

Здравният министър увери, че за Коледа ще се направи всичко допустимо ограниченията да бъдат отслабени.

Главният държавен здравен контрольор показа данни за заболяемостта в страната. Тя надвишава 250 на 100 000 души от популацията в съвсем всички страни в Европа. 23 560 случая са регистрирани за предходната седмицата в страната, което е повишаване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

Директорите на огромните столични лечебни заведения споделиха, че натискът върху медиците е голям. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски описа за случаи на наново заразяване при чиновници на лечебното заведение.

По-рано през днешния ден членовете на Националния действен щаб за битка с ковид организираха среща с министър-председателя Бойко Борисова. По време на съвещанието здравният министър рапортува данни за развиването на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха разисквани съответните параметри във връзка с заболеваемостта и смъртността в страната. Беше изработен обзор и на натовареността на болничните заведения у нас.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР