Въвежданите от средата на август тол такси за ползване на

Въвежданите от средата на август тол такси за ползване на ...

ЦИД: Тол системата може да изсветли пазара на горива.


Въвежданите от средата на август тол такси за ползване на пътищата от камионите са шанс за намаляване на контрабандата на горива, рационален контрол върху зареждането на бензиностанциите и повишаване на приходите от петролния бизнес.  Това коментира експертът по въпросите на сивата търговия Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) пред журналисти по повод изчисленото поскъпване на горивата с 3-4 стотинки на литър заради тол таксите от страна на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Според Безлов тол таксите може и да доведат до минимално повишаване на цените на стоките заради нарасналите разходи на фирмите за техния транспорт, но може също така системата за събирането им да повлия за свиването на сивата търговия с горива.

"На практика целият транспортен трафик е на рентген постоянно и може да се проследи зареждането на бензиностанциите. При добра система за оценка на трафика може да има обективен анализ (на пазара), което да е изходна точка за случването на рационален контрол и повишаване събираемостта на приходите от петролния бизнес", каза Безлов.

По думите му извеждането по този начин на светло на сегашния сив петролен сектор у нас, оценяван от ЦИД на 14-30 на сто, ще има съществен ефект за бюджета. В момента държавата се лишава от около 600-700 млн. лв. годишни приходи от акциз и ДДС за горивата. Според Безлов голямата щета е в строителството и транспорта, които зареждат гориво без частично платен акциз и ДДС.

Три месеца преди влизането в сила на тол таксите за камионите и автобусите обаче остава неясен както обхватът на пътищата, за които ще се плаща, така и самият размер на таксите за съответните класове тежкотоварни превозни средства.

Източник: mediapool.bg