Въвежданите от средата на август тол такси за ползване на

...
Въвежданите от средата на август тол такси за ползване на
Коментари Харесай

ЦИД: Тол системата може да изсветли пазара на горива

Въвежданите от средата на август тол такси за прилагане на пътищата от камионите са късмет за понижаване на контрабандата на горива, разумен надзор върху зареждането на бензиностанциите и повишение на приходите от петролния бизнес. Това разяснява специалистът по въпросите на сивата търговия Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) пред публицисти във връзка изчисленото повишаване на горивата с 3-4 стотинки на литър поради тол таксите от страна на изпълнителния шеф на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Според Безлов тол таксите може и да доведат до минимално повишение на цените на стоките поради повишените разноски на компаниите за техния превоз, само че може също по този начин системата за събирането им да повлия за свиването на сивата търговия с горива.

" На процедура целият транспортен трафик е на рентген непрекъснато и може да се наблюдава зареждането на бензиностанциите. При добра система за оценка на трафика може да има справедлив разбор (на пазара), което да е изходна точка за случването на разумен надзор и повишение събираемостта на приходите от петролния бизнес ", сподели Безлов.

По думите му извеждането по този метод на ярко на настоящия сив петролен бранш у нас, оценен от ЦИД на 14-30 на 100, ще има значителен резултат за бюджета. В момента страната се лишава от към 600-700 млн. лева годишни доходи от данък и Данък добавена стойност за горивата. Според Безлов огромната вреда е в строителството и превоза, които зареждат гориво без отчасти заплатен данък и Данък добавена стойност.

Три месеца преди влизането в действие на тол таксите за камионите и рейсовете обаче остава неразбираем както обсегът на пътищата, за които ще се заплаща, по този начин и самият размер на таксите за съответните класове тежкотоварни транспортни средства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР