Въвеждането на цифровата рубла ще повиши лихвите по кредитите с

...
Въвеждането на цифровата рубла ще повиши лихвите по кредитите с
Коментари Харесай

Цифровата рубла ще вдигне лихвите по кредитите в Русия

Въвеждането на цифровата рубла ще увеличи лихвите по заемите с минимум 0,5 процентни пункта. Прогнозата направи пред в. " Известия " вицепрезидентът на Асоциацията на банките в Русия Алексей Войлуков.

Контекст : Цифровата рубла е характерен CBDC план, т.е. цифрова валута, издадена от централната банка на страната. Русия работи по нея от 2020 година, като декларираните ѝ цели бяха " да направи заплащанията сигурни, безвредни, бързи и налични за всеки на всички места в Русия ".

Начинанието получи мощен подтик след експлоадирането на войната в Украйна. Русия стана обект на тежки интернационалните наказания и доста от огромните ѝ банки изгубиха достъп до системата за междубанкови транзакции SWIFT. Това наложи бързо дедоларизиране на съветската стопанска система, в която още от началото на 90-те американските пари бяха неофициална втора най-масова валута след локалната.
 Русия пуска цифрова рубла - какво значи това
Русия пуска цифрова рубла - какво значи това

Разплащанията с нея ще са по-сигурни, настояват специалисти

Цифровата рубла ще дава на управляващите цялостен достъп до информацията за разплащанията и до цифровите " портфейли " на руснаците.

Детайли : Войлуков уточни пред съветското издание, че към 1 август по данни на централната банка жителите и компаниите са държали към 95 трлн. рубли в банковата система, от които съвсем една трета са били в разплащателни сметки. Прогнозите на асоциацията са към 15% от тези пари да се трансферират към цифровите портфейли на централната банка.
 Русия към този момент тества цифровата рубла
Русия към този момент тества цифровата рубла

2 в 1 - отбягване на глобите и цялостен надзор върху жителите

Това ще докара до дефицит на ликвидност, който централната банка дава обещание да компенсира със заеми за банките - при съществена ставка от 7,5%, цената на отпуснатите към банките пари ще се усили с сред 0,5 и 0,53 процентни пункта и най-малко с толкоз ще се вдигнат и лихвите по заемите за физически и юридически лица, предвижда вицепрезидентът на организацията.

По думите му, обаче, действителното оскъпяване може да е по-високо, в случай че прибавим в сметката и директните и непреки разноски за внедряването на цифровата рубла, която към този момент публично се изпитва в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР