Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите

...
Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите
Коментари Харесай

Петър Захариев: Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите за междуградски превози

Въвеждането на тол такси за рейсовете може да оскъпи билетите за междуградски транспорти. Това съобщи пред Канал 3 ръководителят на Националното съдружие на автобусните превозвачи в България Петър Захариев. Според него разноските за цена на километър не би трябвало да надвишават парите за годишна винетка, които са към 1000 лв. за рейс.

„ Както се приказва, че тол таксата ще бъде 20 стотинки за километър, да вземем за пример от София до Бургас са 400 км, това са 80 лв., при междинна натовареност 40 души в един рейс, това значи оскъпяване на билета най-малко с 2 лв. ”, изясни Захариев.

По думите му разноските за тол такси за рейсовете не би трябвало да надвишават актуалните пари, които притежателите на компании за транспорти дават за годишни винетки на транспортните средства.

„ В момента за един рейс се заплащат към 1000 лв. за година винетка. Ако създадем тази сума съотносителна към новата тол система, ние чакаме и желаеме финансовото натоварване да бъде в тези рамки, да не плащаме повече, тъй като няма причина тези разноски да скочат ”, уточни Петър Захариев.

По отношение на желаното от сектора криминализиране на незаконните транспорти, той изясни, че превозвачите не желаят затвор, а санкции за съперниците им, които дублират автобусните линии във всяко направление, а в последните години най-много в интернационалните дестинации. Захариев акцентира, че той и сътрудниците му не са против споделените пътувания.

„ Споделено е пътуването, когато водачът получава пари, които не надвишават директните му разноски за гориво. Когато обаче сумата е равна на цената на автобусния билет или даже по-висока, това към този момент е комерсиална активност ”, разяснява ръководителят на Националното съдружие на автобусните превозвачи в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР