Въвеждането на ТОЛ системата не е самоцел, а необходимост. Това заяви министърът

...
Въвеждането на ТОЛ системата не е
самоцел, а необходимост. Това заяви
министърът
Коментари Харесай

Росен Желязков: Въвеждането на ТОЛ системата не е самоцел, а необходимост

Въвеждането на ТОЛ системата не е самоцел, а нужда. Това заяви министърът на превоза, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на дискусия за въвеждането на ТОЛ системата в България, проведена от Световната банка и Агенция „ Пътна инфраструктура “.

„ ТОЛ системата се вкарва сравнително късно в нашата страна, само че в този момент е моментът, когато в Европейския съюз върви спор за дефиниране на политиките за свързаността, декарбонизацията и дигитализацията. По отношение на темата за свързаността до в този момент в България са инвестирани големи запаси за изграждането на пътната инфраструктура. Оттук нататък, държавното управление, данъкоплатците и ползвателите на инфраструктурата имат ангажимент да поддържат тази инфраструктура и да разпределят тежестта за нейното ползване “, уточни Росен Желязков.

Министърът разгласи, че преди дни в Съвета на Европейски Съюз, формат Транспорт бе признат общ подход за промените на Директива 1999, с която се регламентира системата на евровинетката. С измененията ясно се разграничават транспортните средства с категория Евро 5 и 6 от тези с по-ниска категория, като се постанова правилото да плаща повече освен този който разрушава инфраструктурата, само че и този който замърсява. По думите му българската страна има значителен принос за приемането на този механизъм.

„ По време на разискванията нашето настояване беше от обсега на евровинетките да бъдат изключени леките автомобили, мини бусовете и леките товарни коли. Това е методът, който ние пазиме и на национално ниво, като тежестите би трябвало да бъдат правилно разпределени “, изтъкна министър Желязков. Той добави, че през следващите години постъпленията от ТОЛ системата ще бъдат главен доход за изграждането и поддържането на пътната инфраструктура, както и за реализация на политики, като съгласуваност и декарбонизация.

*Източник: www.government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР