Въвеждането на тол контрола по българските пътища е увеличило приходите

...
Въвеждането на тол контрола по българските пътища е увеличило приходите
Коментари Харесай

Тол контролът осигурява 30 млн. лв. повече от е-винетки

Въвеждането на тол контрола по българските пътища е нараснало приходите от е-винетки през 2019 година по отношение на миналата година, когато те бяха хартиени. Тогава за тях са били платени 357 млн. лева, а тази година сумата е достигнала 366 млн. лева Прогнозите на пътната организация при започване на 2020 година, когато множеството водачи купуват винетки, приходите да са с 30 млн. лева повече, сподели Олег Асенов, член на управата на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) пред Нова тв в понеделник.

Въпреки това обаче нарушителите остават огромен % - от 3000 коли тествани в неделя, 10% са били без винетки, до момента в който в европейски проект процентът е към 3-4%. " Това от своя страна води до извънредно висока събираемост на обезщетителни такси. Те минават към този момент 7 млн. лева - такси, събрани от тол контрола през ПОС терминалите в колите “, сподели Асенов.

Той изясни още, че 85% от приходите от пътни такси, постъпили от е-винетка и тол, ще се влагат в ремонта, поддържането, рехабилитацията и построяването на пътища. Останалите 15% са за самоиздръжка на системата, което я прави една от най-икономичните в Европа, съобщи пътният началник.

" Ако пътните такси за прилагане на платена пътна мрежа от камиони, които сме предложили за публично разискване, се запазят в този размер, чакаме доходи от 40 до 60 млн. лева на месец, или на годишна база - сред 550 и 650 млн. лева ", добави Олег Асенов.

" Девет месеца се борим с тази цена, първата ѝ глътка е мъчителна, като на едно дете, само че ще даде нов живот на пътната инфраструктура “, разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР