Въвеждането на системата бонус-малус, която трябва да определя цената на

...
Въвеждането на системата бонус-малус, която трябва да определя цената на
Коментари Харесай

Бонус-малус се отлага за пореден път

Въвеждането на системата " бонус-малус ", която би трябвало да дефинира цената на застраховката " Гражданска отговорност ", за следващ път се отсрочва. След като получи рецензии от множеството заинтригувани страни и утвърждение от застрахователите, Комисията за финансов контрол (КФН) реши да направи още едно публично разискване и по този начин да удължи периода за приемането на системата най-малко до март следващата година.
Припомняме, че в средата на ноември КФН показа системата. До 400% оскъпяване на " Гражданската отговорност " за нарушителите на пътя, планува моделът на КФН, създаден взаимно с Министерство на вътрешните работи и МТИТС. Отговорни за плана са три институции: Комисията за финансов контрол ( КФН), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС). В процеса на разработване интензивно се включи и Държавната организация за пътна сигурност, написа " Монитор ".
Застраховката ще върви и със притежателя, и с водача, само че не и с колата, каквото беше предлагането на КФН предходната година. Първоначално беше заложено механизмът на проработи от 2021 година, като 2020 година трябваше да бъде нулева за всички водачи. Дотогава обаче притежателите на коли ще би трябвало да попълнят в полиците си кой има право да кара колата. Подготвени са две скали. И при двете оптималното наказване е 4 пъти по-скъпа застраховка.
Бонусите за изрядните обаче - съгласно едната канара ще са до 23% и ще са нужни 5 години, с цел да се доближат. При другата застраховката - 25 на 100, само че чак след 7 години. Предвидено е даже еднократно превишаване на скоростта с сред 20-30 километра в час да води до повишаване на полицата с 25 или 15 % според коя канара ще бъде призната. При превишение до 50 километра в час – „ Гражданската отговорност ” ще скочи с 50 или 20 на 100.
Реакцията на превозвачи, представители на организациите на водачите и автоинструкторите не закъсня. Оскъпяването на полицата не би трябвало да зависи от нарушаванията по пътищата, както планува моделът, тъй като поради едно и също нарушение водачите се санкционират два пъти - веднъж по Закона за придвижване на пътя, а вторият при заплащането на по-висока застраховка, считат превозвачи и водачи. Даже оповестиха, че са подготвени да излязат на митинг.
Срещу новия модел недоволства и омбудсманът Диана Ковачева. Тя изпрати рекомендация препоръка до ръководителя на КФН Бойко Атанасов с искане да се планува в допълнение време за разискване и вземане предвид с направените в хода на публичното разискване до 19 декември мнения по отношение на „ Бонус-малус “. Омбудсманът показва, че за разискване и вероятно приемане на постъпилите оферти остават единствено 12 дни, от които 7 са неработни. Освен това се засягат правата на жителите, тъй като се дава превес на ползите на застрахователите пред тези на притежателите и водачите на МПС.
От известието на КФН излиза наяве, че при започване на декември е имало експертно разискване на плана, на което са участвали АБЗ, Българска асоциация на потърпевши при произшествия, Държавна организация “Безопасност на придвижването по пътищата ”, „ Институт за пътна сигурност “, Гаранционен фонд, представители на Министерство на вътрешните работи и на МТИТС. На разискването специалистите са подкрепили модела и са предложили усъвършенствания в системата.
Всички страни се сплотиха към главната цел, че би трябвало да се внедряват нови принадлежности за понижаване на броя на жертвите на пътя в България. От началото на 2019 година до края на октомври, съгласно данните на Министерство на вътрешните работи, злополуките са над 5000, като при тях починалите са близо 500 души, а ранените са повече от 6800, написа още в известието до медиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР