Въвеждането на паралелна възможност за диспансеризация в ПИМП и СИМП

...
Въвеждането на паралелна възможност за диспансеризация в ПИМП и СИМП
Коментари Харесай

НСОПЛБ: Паралелната диспансеризация в ПИМП и СИМП ще доведе до проблеми

Въвеждането на паралелна опция за диспансеризация в ПИМП и СИМП ще докара до голям брой проблеми, свързани с комплициране на регистрите, отпадане на пациенти от диспансерно наблюдаване в някакъв миг, неспособност на хората с хронични болести да бъдат осъществени регламентираните в Наредба 8 (Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, б. р.) прегледи, проучвания и ВСД.

Това се споделя в мнение на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) по, препоръчани преди месец от Министерството на здравеопазването.

Днес е последният период за изпращане на мнение в границите на публичното разискване на предложенията.

Припомняме, с изключение на останалите промени, от ведомството предложиха пациенти с повече от едно сърдечно заболяване да могат да бъдат следени от експерт по кардиология, а освен от общопрактикуващ доктор.

От НСОПЛБ обаче не са съгласни с това предложение. Сдружението напомня, че проблеми като описаните към този момент са следени при една от по-отдавнашните промени в Наредба 8, като резултатът от това по думите им е бил утежняване на контрола на болестта и респективно здравното положение на пациентите.

„ След това се вкараха в този момент съществуващите условия, които покачиха равнището на диспансеризация, както и осъществяваните по нея действия както в ПИМП, по този начин и в СИМП “, показват в мнението си общопрактикуващите лекари.

„ Ето за какво считаме, че е вярно диспансеризацията за сърдечносъдовите болести както до момента да се организира в ПИМП и ОПЛ да насочва пациента за консултативни прегледи и ВСД в СИМП по подобаващ логаритъм и със съответната осигуреност на тези изискуеми действия. СИМП-кардиология и в този момент имат опция да диспансеризират пациентите с посочените в претекстовете диагнози, само че това не се случва всеобщо, както е видно от регистъра на диспансеризираните пациенти в СИМП “, се споделя още в мнението.

Джипитата считат, че диспансеризацията на множеството всеобщи болести следва да се организира в ПИМП, като ОПЛ насочва пациента за консултативни прегледи и ВСД в СИМП за периодическа оценка на положението. Според тях СИМП следва да правят високоспециализирани действия, отговарящи на тяхната подготовка, както и консултативни прегледи по избран логаритъм, а също и отвън логаритъма, в случай че ОПЛ е решил, че е налице нужда за пациента.

„ В тази връзка би било подходящо да обмисли разширението на опциите за включване в листата на назначаваните от ОПЛ проучвания и на по-специфични и високоспециализирани такива, които са включени в общия логаритъм на следене (респективно увеличение на цената на МДД за това), по този начин щото пациентът да посещава консултанта с подготвен набор от проучвания, което ще направи консултацията по-ефикасна, ще освободи време за високоспециализирана активност и ще спести време и визити на пациента при консултанта, които така и така са нормативно лимитирани “, споделят от Сдружението и оферират включването на съответния текст в Наредбата.

С цялото мнение на НСОПЛБ можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР