Въвеждането на общоевропейски пряко приложим регламент, който да наложи използването

...
Въвеждането на общоевропейски пряко приложим регламент, който да наложи използването
Коментари Харесай

Емил Радев: Регламентът за промяната на часовото време не трябва да води до свръхрегулация

Въвеждането на общоевропейски директно използван правилник, който да наложи потреблението на общоприетоо или на лятно часово време във всички държави-членки, би довело до ненужно свръхрегулиране, което няма да е съобразено с потребностите и изискванията в другите елементи на Европейски Съюз. Това разяснява българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на съвещание на комисията по правни въпроси на Европейския парламент, която през днешния ден гласоподава своето мнение по отношение на прекратяване на сезонните промени на часовото време в Европейски Съюз.

В комисията се наложи мнението, че смяната би трябвало да стане по един съгласуван метод във всички държави-членки. Практиката на смяна на часовото време два пъти годишно, възприета през последните 40 години, е обект на от ден на ден рецензии от страна на жителите и бизнеса.

„ Превъртането на часовника визира освен действието на вътрешния пазар, само че също по този начин повдига многочислени опасения по отношение на публичното здраве. Редица изследвания сочат, че броят на случаите и сърдечните удари се усилва през дните след промяна на часовото време”, означи Емил Радев.

Според него държавите-членки би трябвало да могат сами да създадат своя избор, само че се нуждаят да им бъде предоставено повече време, преди директивата да стартира да се ползва. „ Така смяната ще може да се приготви по един координиран и съгласуван метод за всички, с цел да не се основават спънки пред вярното действие на единния пазар и да се избегне възможна фрагментация в часовите зони сред прилежащи държави”, счита Емил Радев.

След приемане на предлагането страните към този момент няма да сменят времето два пъти годишно, а ще изберат едно часово време, което да запазят за непрекъснато.

„ Предложението на Комисията бе това да стане до април тази година, само че Европейският парламент съумя да удължи периода с още една година - до април 2020 година “, посочи Радев. Той добави, че по искане на Европейския парламент през лятото на 2018 година Европейска комисия организира социална консултация по въпроса, като отговори бяха получени от над 4,5 млн. жители. 84% от тях се оповестиха за унищожаване на промяната на часовото време.

Очаква се Европейският парламент да гласоподава законодателната смяна преди края на сегашния мандат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР