Въвеждането на новия европейски регламент за защита на личните данни

...
Въвеждането на новия европейски регламент за защита на личните данни
Коментари Харесай

Фани Давидова: Свръхрегулацията при личните данни граничи с глупост



" Въвеждането на новия европейски правилник за отбрана на персоналните данни в другите страни мина не със разтърсвания, а по-скоро със сериозен уплах измежду бизнесмените и огромните компании дали техните вътрешни регламенти са в сходство с новите условия. Това терзание обаче в останалите страни-членки на Европейски Съюз се случи малко по-рано и по-навреме. Компаниите започнаха да се приготвят най-малко година преди този момент. При нас това стана в последния миг. " Това сподели в предаването " 12+3 " специалистът в региона на достъпа до информация Фани Давидова откакто бе публикуван окончателният вид за плана за промени в Закона за персоналните данни. 

Давидова дефинира като притеснителна неналичието на публично мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни по приложението на европейския правилник: „ Всичко, което виждам и чета, са преведени материали от страницата на Европейската комисия. Очаквах по-сериозно публично отношение на надзорния орган към регламента. “
В плана за промени и допълнения на закона за персоналните данни виждам една свръхзащита на персоналните данни, която граничи с нелепост, разяснява Фани Давидова:
" Изчезват имена от обвинителни актове - това е безусловно безумство. Изчезват персонални имена от обществени регистри - на никое място в регламента няма такова условие, обществената информация е изключена от приложното поле. Наказателното и досъдебното произвеждане категорично са изключени от приложното поле на регламента. За тях има специфични разпореждания. "
Фани Давидова изрази терзанията си от презастраховането на институциите преди законовите промени. Тя счита, че даже и след приемането им институциите ще продължат да съблюдават рестриктивно спазването на наредбите. Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР