Въвеждането на идентификация без пароли в организацията е инициатива, която

...
Коментари Харесай

Паролите – време е да се отървем от това главоболие


Въвеждането на идентификация без пароли в организацията е самодейност, която би трябвало да бъде подкрепена от висшия мениджмънт (снимка: CC0 Public Domain)

Паролите, знаем, са проблематични. Те са може би най-слабото звено в сигурността, водеща причина за пробиви и безконечна главоблъсканица за ръководство. И въпреки всичко паролите остават повсеместни.


Вместо непрестанно да променяме паролите в опит да изпреварим онлайн заканите, най-хубавото решение е да нямаме никакви пароли, споделят множеството специалисти по ИТ сигурност. Възприемането на засвидетелствуване без ключова дума може да реши присъщите проблеми на този тип отбрана, за повече сигурност и по-добро потребителско преживяване.

Един от най-честите проблеми е всеобщата процедура за потребление на една и съща ключова дума за голям брой приложения. Все още живеем в свят, в който значимостта на неповторимите пароли за всеки профил не може да бъде подценена. Но в случай че един акаунт е злепоставен, злонамерени лица могат елементарно да обхванат в другите профили, свързани със същото потребителско име или електронен адрес.

Лоши политики за пароли = неприятни практики за пароли

Реалността при паролите е, че средностатистическият човек има почти 191 разнообразни профила – разнообразни комбинации за влизане, надлежно пароли или други идентификационни данни за ръководство. А това значи, че е нужно прекалено много изпитание за запомнянето на всички кодове. Към това се прибавя и манталитетът „ на мен няма да ми се случи “. В резултат на човешката природа доста хора са склонни да употребяват наново съществуващи пароли или да си ги записват на бележки.

От друга страна хората, които се стараят да съблюдават разпоредбите за „ здрави “ пароли, се стремят да дават отговор на базовите условия за трудност. Тези критерии най-често биват въведени с положително желание, само че резултатът е пароли, които мъчно се запомнят.
още по темата
За да се борят с казуса, някои организации постановат обвързване за по-чести промени на паролите на своите консуматори. Но това единствено усложнява казуса. Увеличава се вероятността потребителите да запишат кодовете си някъде, да употребяват една и съща ключова дума за голям брой уеб сайтове, да не помнят комбинациите изцяло и, като резултат от това, да търсят помощ от админите. Губи се време за оправянето с всеки обособен случай. Подкопава се продуктивността.

Наред с това същите закани са годни, когато се употребява едно и също потребителско име. Често потребителските имена са идентични за голям брой системи или се споделят обществено, което значи, че имат дребна стойност от позиция на сигурност. Например, потребителското име на някого в обществените медии може да е едно и също при потребление в голям брой платформи и услуги. Така цифровият образ на индивида става елементарен за отгатване, картографиране и злонамерено потребление.

Бъдеще без ключова дума

Технологиите за боравене без ключова дума нормално разчитат на фактор на владеене (нещо, което имаме постоянно, да вземем за пример мобилно устройство) или фактор на заместничество (като биометрични данни за лице или пръстов отпечатък), с цел да се удостовери самоличността на потребителя с по-голяма сигурност и улеснение.

За потребителите животът без ключова дума усъвършенства ангажираността, прави влизането в другите системи елементарно, а цялостното преживяване безпроблемно и несъмнено. Това води до по-висока продуктивност. В организацията сходно събитие даже може да значи и нараснала преданост.

Според някои изследвания, 46% от потребителите избират уеб сайтове, които оферират други възможности на паролите, а 53% се усещат по-добре, когато употребяват многофакторно засвидетелствуване за влизане в уеб сайтове или услуги. Като цяло хората към този момент са осведомени с биометричните способи за влизане без ключова дума на своите смарт телефони. Ако ползват такива похвати, организациите могат да подобрят преживяването, което води и до по-добра продуктивност.

За чиновниците по-малкото време за въвеждане и конфигуриране на пароли значи повече време за работа, повече успеваемост, както и доста по-малко натоварване на линиите за помощ, което пък понижава разноските. Ползите за сигурността са ясни. Премахването на зависимостта от пароли обезпечава ясно решение за по-добра сигурност и потребителско преживяване.

Технологията без ключова дума е елементарно налична през днешния ден, само че възприемането ѝ към момента е едва. Така е, тъй като смяната изисква консолидиране на голям брой артикули и технологии. Смяната на практиките в използването на пароли не е просто решение на ИТ отдела. То е основна бизнес-инициатива, която изисква поддръжка от водачите в цялата организация, споделят експертите. Затова те предлагат управлението на най-високо равнище да поддържа самодейностите за въвеждане на засвидетелствуване без пароли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР