Въвеждането на химическа кастрация за тежки сексуални престъпления – тази

...
Въвеждането на химическа кастрация за тежки сексуални престъпления – тази
Коментари Харесай

Ще помогне ли химическата кастрация срещу сексуалните престъпления?

Въвеждането на химическа кастрация за тежки полови закононарушения – тази концепция беше възобновена часове след жестокото обезчестяване и убийството на 7-годишната Кристин в село Сотиря. Химическата кастрация има за цел намаление на половото предпочитание и либидо посредством инжектиране на медикаменти. Терапията се ползва от три до пет години. Тя е въведена в някои щати в Америка, в Русия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Аржентина. Прилага се в редица европейски страни, измежду които Англия, Германия, Португалия, Полша, Молдова, Естония, в Турция, а от юли и в Украйна.



Кастрацията има своята процедура в историята още от времето на Ориента и ислямския свят, където харемите са били защитавани от евнуси, кастрирани като гаранция, че няма да са опасност за дамите на султана . В Средновековна Европа млади и небогати момчета са били кастрирани, с цел да се запазят недоразвити гласните им струни и да бъдат артисти на църковните хорове . Третият Райх е оставил в историята на Германия освен кастрацията на роми и евреи в концлагерите, само че и оттатък това – съгласно Закона за чистотата на расата режимът на Хитлер кастрира по хирургичен път повече от 160 хиляди чистокръвни германци, с физически и душевен дефекти. В днешно време тя се ползва като наказване в два американски щата като насилствена мярка от съда при тежки полови закононарушения.  

Химическата кастрация, която се предлага да бъде въведена и в България след следващото грубо закононарушение със 7-годишното момиченце в село Сотиря , има своето приложение в редица страни, включително и европейски. Тя е въведена като мярка в някои щати в Америка, в Русия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Аржентина, Англия, Германия, Португалия, Полша, Молдова, Естония, в Турция, Индия, Индонезия, а от юли и в Украйна. Полша е единствената страна членка на Европейския съюз, в която химическата кастрация също е насилствена, само че единствено в случаи на закононарушения против малолетни под 15 години.
 
 iStock/Getty Images

Първата приложимост на химическа кастрация, която е тип хормонална терапия за понижаване на либидото и половата интензивност, е през 1944 година В медицината тя се ползва и при метастазирал рак на простатата. Адвокатът по здравно право Мария Шаркова съобщи, че исторически медикаментозната кастрация е почнала в Щатите и до момента в който хирургическата е необратима, то химическата не е . „ Интересно ми беше да схвана, че в Съединени американски щати има към момента два щата – Калифорния и Тексас, където хирургическата кастрация е позволена. Там са и най-вече изследванията за резултата от химическата кастрация “, изясни Шаркова.-->

В множеството страни изключително в Западна Европа мярката се вкарва като доброволна – най-често като опция на пандиза или като вид за понижаване на наказването или за предварително освобождение.

Между три и пет години продължава лечението, която съставлява инжектирането на медикаменти, потискащи функционалността на половите жлези.

Според юрист Шаркова би трябвало да се обмисли и по какъв начин ще се управлява инжектирането на медикаментите, в случай че бъде въведена и прилагана химическата кастрация у нас. Тъй като това е продължителна продедура, в случай че тя се прави отвън пандиза, е значимо да се знае по какъв начин ще се обезпечи спазването на режима за приемането на медикаментите, уточни тя.

Адвокатът по здравно право акцентира, че химическата кастрация единствено потиска либидото , само че не лекува незаконния нагон на причинителите на тежки полови закононарушения. „ Нямаме гаранция, че тази експанзия, която е била насъбрана няма да бъде ориентирана в друга посока. С тези лекарства ние нямаме гаранция, че този човек ще се поправи като нарушител и даже няма да стане по-жесток “, разяснява Мария Шаркова.

Има доказателства, че сходна стъпка не трансформира претекста на такива хора да правят тежки закононарушение, счита обаче сексологът доцент доктор Румен Бостанджиев . „ Поредната популистка стъпка. Абсолютно некадърно искане , тъй като се вършат невежи аналогии сред много по-сложен феномен, който стимулира избрани хора да правят полови закононарушения и равнищата на тестостерон в организма “, разяснява той.

Сексологът е безапелационен, че става въпрос за неефективна стъпка, тъй като няма по какъв начин с химическа кастрация да се промени девиантното държание на хора , които се нуждаят от различен тип помощ. „ Съзнанието на човек се дефинира от доста по-сложни фактори, в сравнение с равнищата на един хормон “, разяснява Румен Бостанджиев.

Д-р Бостанджиев изясни, че химическата кастрация води до хипогонадизъм или хронично понижаване на производството на тестостерон в мъжкия организъм с всички произлизащи от това метаболитни промени. Бързоразвиващи се съдови промени, водещи до ранна гибел – това по думите на експерта провокира химическата кастрация.

И юрист Мария Шаркова счита, че е мъчно намирането на салдото сред правата на индивида, когато приказваме за кастрацията като мярка против полови нарушители и справедливостта за жертвите на тежки похищения. „ Този разговор постоянно и доста тежък – всеки човек има права, които би трябвало да бъдат предпазени. Когато има насила върху него, тя би трябвало да е въведена след решение на съда и справедлив развой “, разяснява тя. Според юриста е необходим сериозна полемика, а не нервност и кампанийност по този въпрос. 

По думите й химическата кастрация е мярка, която би трябвало да бъде доста добре премислена и да се ползва в краен случай след осъществяване на съществени медицински, психически и психиатрични експертизи, а не на общо съображение.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР