Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано

...
Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано
Коментари Харесай

България може да приеме еврото най-рано през 2022 г.

Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 година. Това съобщи в Рига пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

За да се случи това, през лятото страната ни би трябвало да получи зелена светлина за влизане в ERM II – механизма, предшестващ еврозоната. Домбровскис напомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, като се изключи напускащата Англия и на Дания, която с референдум реши да не вкарва еврото, би трябвало да се причислят към единната европейска валута, когато са подготвени за това.

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се причисли към обменно-валутния механизъм ERM II, известен у нас като „ чакалнята за еврозоната ”. " За да се случи това, би трябвало да получи утвърждението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако извършите условията, няма причина за отвод ", безапелационен е заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис: " Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се причисли към ERM II в средата на тази година. След това би трябвало да минат най-малко три години, с цел да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а идната година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни действия ".

Хърватия, която също има валутен ръб, само че с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с към година забавяне. " В сходство с правилото на еднообразно отнасяне на всички страни-членки, сходен метод ще бъде употребен към страните, които подадат молба за участие в ERM II. От тази позиция Хърватия може да употребява образеца на България. Разбира се, поради спецификите на обособените страни, провокациите могат да бъдат разнообразни ", съобщи той.

Еврокомисарят е безапелационен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно образуване на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както демонстрира латвийският опит: " Всички тези позитиви към този момент се случват. Също по този начин еврото спомогна за привличането на непознати вложители в Латвия ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР