Въвеждането на еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж

...
Въвеждането на еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж
Коментари Харесай

Еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж, според Лиляна Павлова

Въвеждането на еврото ще усъвършенства дълготрайните вероятности за стопански напредък и ще разреши привличането на повече вложения в България. Това каза вицепрезидентът на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ Лиляна Павлова по време на конференция в Министерския съвет на тематика: " Investment and Investment Finance in Bulgaria ", проведена взаимно от Европейска инвестиционна банка и Министерството на финансите, заяви Българска телеграфна агенция.

" Един от значимите фактори за това България да не бъде в периферията и да има цялостна интеграция в Европейски Съюз е участието ни в Еврозоната ", изясни тя. 

И добави, че участието ни не трябва да бъде сложено под въпрос, поради това, че страната има постоянна макроикономическа позиция и положително положение на настоящата и финансови сметки, а държавното управление поддържа строга финансова дисциплинираност. По думите на Лиляна Павлова това дава предпоставки да няма обезценяване на лв., влизане в Еврозоната със сегашните параметри на Валутния ръб.

" Като се има поради стабилността на еврото като интернационална валута и надзора, който ще реализира ЕЦБ, това ще докара до повишаване на доверието на локалните и задграничните вложители ", счита Павлова.

" Българската стопанска система се развива сносно, само че към момента е в по този начин наречената фаза на наваксване по отношение на развитите стопански системи, сподели още вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка. Икономиката ни измина дълъг път от присъединението си към Европейски Съюз, сполучливо се модернизира и развива с доста положителни макроикономически индикатори - над междинните за Европа, като има постоянен стопански напредък и няма стопански несъответствия ", посочи още Павлова.

Тя добави, че персоналното ползване и нарастването на вложенията, в това число и на тези от европейските капиталови и структури фондове, са измежду главните мотори на възобновяване и стабилизирането на стопанската система ни. Същевременно тя означи, че главният въпрос пред България отсега нататък е по какъв начин този напредък да стане трайно постоянен и по какъв начин стопанската система ни да доближи и да се изравни с най-развитите европейски страни.

Финансовият министър Владислав Горанов подсети по време на форума по тематиката за " Зелената договорка ", че при прехода към въглеродно неутрална стопанска система България ще е измежду най-засегнатите страни. Той означи, че в страната към 94 000 души са заети в производството на лигнитни въглища и оползотворяването им под формата на енергийно произвеждане.

" Ние сме петата страна в Европа в този аспект и по тази причина провокациите пред нас за този преход са много съществени, съобщи Горанов и посочи, че са нужни обилни вложения в тази посока. Той подсети, че Европейска комисия е планувала редица механизми за финансиране и активизиране на частни вложения и уточни, че Европейска инвестиционна банка ще има основна роля в този развой. За да се употребяват сполучливо, предоставените от Европейска комисия и от Европейска инвестиционна банка финансови благоприятни условия, от значително значение е да се разпознават съответните капиталови потребности и да се приготвят качествени планове ", посочи финансовият министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР