Въвеждането на електронното управление и как да бъде реорганизирана работата

...
Въвеждането на електронното управление и как да бъде реорганизирана работата
Коментари Харесай

Борисов: Въвеждането на електронното управление ще е оценката за работата на министрите

Въвеждането на електронното ръководство и по какъв начин да бъде реорганизирана работата по него за постигането на оптимални резултати в период, беше разисквано и на днешното държавно съвещание, оповестиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът Бойко Борисов още веднъж акцентира персоналната отговорност на всеки един от министрите.

„ Всеки да го постави в календара си и ден по ден да следи до каква степен е придвижено. Имайте поради, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като пристигна септември, някой ще ни е не запомнил. Това е нещо доста значимо и в случай че има някой срещу, да каже: „ Против съм, смятам, че това е харчене на запас, време и т. н. “. Щом сме го приели, би трябвало да го докараме до край “, безапелационен беше Борисов.

На съвещанието беше разискван и графикът за строителство на автомагистрали, част от трансевропейските транспортни коридори.

Ето цялостния текст на стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Дончев!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Уважаеми сътрудници, тъй като след мненията на предишния Министерски съвет, отдадени на електронния продан на документи сред администрациите, имаше голям брой въпроси кой би трябвало да е виновен за процесите на равнище настрана ведомство и с цел да не го вършим на дълга поредност от самостоятелни диалози, с цел да има триумф амбициозната стратегия, която следваме, би трябвало да сте виновни персонално вие или човек на доста висока позиция. Практиката демонстрира, че в всеобщия случай за виновни лица за метаморфоза на процесите или на електронизация на услугите са посочени нископоставени чиновници от общата администрация, които нямат безусловно никакъв резултат.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще те прекъсна. Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво създадем в този мандат да остане, това е електронното ръководство. Всички партии от обединението го имат в стратегиите си. Това е най-сериозната тематика за битка с корупцията, то оптимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой различен, който да би трябвало да те чака да му кажеш какво да направи… Лично! Всеки да го постави в календара си и ден по ден да следи до каква степен е придвижено. Имайте поради, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като пристигна септември, някой ще ни е не запомнил. Това е нещо доста значимо и в случай че има някой срещу, да каже: „ Против съм, смятам, че това е харчене на запас, време и т. н. “. Щом сме го приели, би трябвало да го докараме до край.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Колкото за сполучливото привършване на процесите, са нужни доста неща, включително осведомително обезпечаване, съответен ІТ отдел, експерт по бизнес процесите… Но всичко би трябвало да е под ваше управление. Практиката от тези няколко месеца демонстрира, че нито един развой не може да бъде доведен до дъно без политически напън, в най-хубавия смисъл на думата. Няма алтернатива административната промяна да се движи от самите администрации, те просто нямат интерес в тази посока. Суровата реалност е, че все още единствено за стеснен кръг ведомства може да се каже, че са основали нужната организация за въвеждане на електронно ръководство – Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и Агенцията по вписванията. Това е. Всичко останало не дава отговор на нужните условия, в това число имаме четири или пет звена, които нямат титуляри на ІТ отделите – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и обществената политика, Министерство на образованието и науката. И то от половин година нямате титуляр.

БОЙКО БОРИСОВ: Ананиев, вземете ограничения. При вас за какъв брой електронни действия – и за електронни предписания, и за други, сме говорили!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Персонално с госпожа Цачева последните дни се опитваме да задвижим нещата и във връзка с електронното правораздаване, което си е характерна част от целия развой.

Това е.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Да прибавя една концепция, която несъмнено си я мислил и ти. Да създадем в „ Информационно обслужване “ едно звено за споделени услуги по повод най-малко на централната администрация на изпълнителната власт. Какво имам поради? Ананиев няма да си откри елементарно ІТ експерт за Министерството на здравеопазването или и да си откри някой, той няма да е на това равнище, което да разреши да бъде мотор на тези процеси. Спокойно може да има едно мобилно звено в „ Информационно обслужване “, на което да му се заплаща по съответния метод, което мобилно звено, първо, да прави одити на съответните ведомствени системи, и второ – да им обезпечава обслужване: да върви да побутне сървъра, както се споделя, да върви да конфигурира нещо, да направи нещо, да постави системи и всичко. В смисъл, в случай че се прави на парче в 120 администрации, които имаме, мъчно се реализира да се откри личен състав тъкмо за това нещо. На равнище администрации би трябвало да имаме едни експерти, които да могат да поддържат техниката. Оттам нататък другите експерти са скъпи и няма потребност да ги поддържаме толкоз доста на толкоз доста места, а то ги и няма. Бихме могли да мислим за едно такова звено за споделени услуги в „ Информационно обслужване “, което по поръчка да обикаля администрациите и да работи.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Абсолютно съм склонен, с една спогодба. Само преди няколко месеца търсихме доброволци за включване в пилотната фаза на плана за споделени услуги, който беше тъкмо в същата посока – централизиране от счетоводно обслужване през ТРЗ услуги, през юридическа помощ до ІТ обслужване. Искате ли да припомня какъв брой от другите ведомства се включиха? Министерството на здравеопазването. И от през вчерашния ден имаме и Министерство на земеделието, храните и горите в частта Българската организация по сигурност на храните, която ще се включи в упражнението.

Единствената промяна, която би трябвало да направя е, че сходен метод въобще не би трябвало да се базира на доброволното предпочитание на една или на друга институция.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Аз поддържам концепцията на Горанов, тъй като в действителност при мен се раздвижиха нещата в сигурността откакто направихме социална поръчка и наехме по-добри експерти за осведомително обслужване. Няма експерти, които да дойдат за тези пари да работят. И да дойдат или са незадоволително квалифицирани, или са с друга цел там, най-малко при мен. Всъщност, направихме си поръчка, плащаме си за осведомителни услуги, нещата започнаха да се раздвижват и то осезаемо.

БОЙКО БОРИСОВ: Пак ви споделям, тъй като не ви стои преди всичко, не ви се вижда значимо, някак си всекидневието, Съветите в Брюксел, председателството, високата ангажираност, която имате… Това е едно от най-важните неща, които може да предложим в България на обществото.

Ето тези гривни – какъв брой време не можем да въведем тези гривни за домашни арести? Държим полицейски коли пред къщите им и си ги охраняваме! Две години не може да мине публичната поръчка, Валери, две години! Сега е подписан договорът и имат шест месеца да ги вършат, говорете с тях.

Примерно, районното и АПИ съм ги дал на Горанов да ги следи непрестанно, с цел да може ТОЛ системата и с ден по-рано да стане. Ден по-рано е милион и половина събрани доходи! Както се споделя, и една събота и неделя не би трябвало, Нанков, да се губи. Защото, ето до преди една-две години, ми викаха: „ Не се яде асфалт “, а в този момент Видин желае автомагистрала, и с право желаят хората, и ние ще им създадем, само че би трябвало да приключим „ Хемус “, да дозавършим „ Струма “, редом с пътя Ботевград – Мездра ще я създадем. Тръгнат ли тези основните…

И там като се виждаш с тях им дай тази скица с трансевропейските коридори, която дадох и на Рюте, и на Меркел, и която желаеха от Европейския съвет, персонално Туск, с цел да си я запишат и те в програмата. Единият от тези коридори излиза на Видин, нали по този начин? Там са Солун – Видин, Солун – Белград, София – Белград, София – Истанбул.

Просто им кажи на хората, че е не просто приоритет, а доста значим приоритет. Тези, които ги лъжат, че ще я създадат, да са я създали преди четиридесет години, преди тридесет години, преди двадесет години, преди 10 години. При нас ще стане, несъмнено е, че ще стане. Те не имаха вяра, че и до Бургас ще има автомагистрала – и до Истанбул има, и до Солун, до две години, две години и половина ще я има и автомагистралата Белград – София. Другата неделя и понеделник в Лондон и Европейската банка за възобновяване и развиване се включва. Сиреч, трите най-големи банки в света – Световна банка, Европейска капиталова банка и Европейска банка за възобновяване и развиване, три банки желаят да вложат пари в тези три коридора и единият от тях е тъкмо този. Така че, кажи на хората, че могат да ни имат вяра за това. Стои на бюрото на всички, които финансират, с цел да се случи такова нещо.

Точката на Нанков за превоза в София, която приехме, за какъв брой милиона е?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: 107 милиона.

БОЙКО БОРИСОВ: 107 милиона, вкарваш в трамваи, в линии и в екология. Другите дават единствено обещания. Това държавно управление дава действителни резултати и в огромната си част са хубави. От време на време несъмнено и ние вършим някоя неточност, само че това демонстрира, че сме хора. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР