Въвеждането на електронните технологии в образованието е постоянен процес, наскоро

...
Въвеждането на електронните технологии в образованието е постоянен процес, наскоро
Коментари Харесай

До пролетта на следващата година трябва да има wi-fi във всички училища

Въвеждането на електронните технологии в образованието е непрекъснат развой, неотдавна имаше спор “за ” и “против ” мобилните телефони в учебно заведение, само че няма страни, които са забранили електронните устройства. Ограничава се обаче потреблението на мобилните телефони, като средство за диалог в час, само че има общ консенсус, че би трябвало да се уголемява образованието посредством осведомителните технологии /ИТ/, както и образованието за ИТ. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос от депутата Георги Михайлов какви ограничения се подхващат за електронното образование на учениците, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Осигуряването на достъп до електронно четимите разновидности на учебниците е една дребна крачка, бих споделил, че това е една примитивна форма на електронизация на образованието. Тази мярка беше ориентирана по-скоро към намаляването на тежестта на ученическите раници ”, разяснява министър Вълчев.

Той изясни, че електронизацията на образованието, като идея, съдържа повече и по-големи стъпки, които би трябвало да се създадат. Трябва да се основат първо нужните мрежи – измежду тях е опорната мрежа, в която влага Държавната организация за електронното ръководство. Тази мрежа я има, само че и тя би трябвало да се уголемява непрекъснато – като скорост, сподели министър Вълчев. Той добави, че втората стъпка за електронизацията е обвързвана с локалните мрежи в просветителните институции – с така наречен wi-fi мрежи. В началото на тази година имаше wi-fi, който да покрива над 80 % от класните стаи в близо 1100 учебни заведения. До пролетта на идната година би трябвало да има wi-fi във всички учебни заведения и това е една инвестиция, която реализираме, означи просветителният министър.

Много значимо е и електронното наличие, сега се употребяват разнообразни типове платформи в образованието – с електронни уроци, клипове и филмчета, само че те са платени, сподели министър Вълчев. Той заяви, че в този момент се приготвя план по Оперативна програма “Наука и обучение за образован напредък ” с няколко съществени действия. Една от тях е за построяването на така наречен учебен електронен облак, в който ще има налично и гратис електронно наличие. В него ще има и електронни уроци, които учителите ще основават./ pixelmedia.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР