Въвеждането на единно мобилно приложение за противодействие на корупцията на

...
Въвеждането на единно мобилно приложение за противодействие на корупцията на
Коментари Харесай

Обмисля се въвеждане на мобилно приложение за противодействие на корупцията по границите на Балканските страни

Въвеждането на единно мобилно приложение за противопоставяне на корупцията на граничните пунктове на Балканите обмисля дирекция "Вътрешна сигурност " при Министерството на вътрешните работи.

Това сподели в Кюстендил шефът ѝ Румен Ганев, представен от Българска телеграфна агенция. Считам, че това е съвременна форма. Вече работим в друга осведомителна среда и би трябвало да сме съответни с тези провокации, сподели Ганев. Той уточни, че към този момент е направено изследване с Русенския университет, изготвя се и самата технология на приложението. "Надявам се до края на идната година да може да работи ", добави Румен Ганев. Приложението ще дава опция на всеки, преминаващ през границите на страните на Балканите, в случай че стане обект на някакво деяние, което е нелегално, да изпрати "само с две натискания " до съответния орган.

"И в този момент има анонимна линия за подаване на сигнали, както и интернет страница, които се посещават доста постоянно, само че посредством мобилното приложение ще има опция и за снимане на избрани дейности ", разясни Ганев. Той уточни, че в Европа такова приложение към този момент се употребява единствено в две страни.

Румен Ганев и сътрудника му от вътрешното министерство в Северна Македония Деян Андонов участваха през днешния ден в самодейност по интернационален план "Остани чист, кажи НЕ на корупцията ". От сутринта на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Гюешево ", чиновници на дирекцията, вършат проучване на преминаващите през пункта. Целта е да се увеличи информираността и доверието на жителите в активността на полицията и държавната администрация.

Проектът се финансира от Министерски съвет. Партньори по плана са петте балкански служби за противопоставяне на корупцията - на България, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Гърция. Инициативата е почнала юни от румънската граница, а на база резултатите от анкетите се прави и разбор.

Първоначалната информация на база данните от сръбската и румънската граница е, че хората са неинформирани, сподели Румен Ганев. Според него, изключително непознатите жители, преминаващи на територията на България имат известно съмнение към полицейските органи и заради това по-често стават обект на корупционни прояви, тъй като не познават нашите правила и правила.

По плана към този момент се сложени билбордове, рекламиращи самодейността. Предстои среща с публични групи, значими за противодействието на корупцията и активизиране на обществото. Догодина ще бъдат проведени срещи със завършващи възпитаници в община Кюстендил, на които те ще бъдат осведомени с правата и отговорностите си. На тези срещи ще има и младежи от Северна Македония. В анкетирането през днешния ден, което ще продължи до ранния следобяд, вземат участие и студенти от Скопие. "Криминалният контингент доста от дълго време си е направил собствен Европейски Съюз, тъй че ние на Балканите би трябвало да си взаимодействаме против тези отрицателни феномени ", уточни още Румен Ганев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР