Въвеждането на дигитални технологии намалява разходите за труд и натиска

...
Въвеждането на дигитални технологии намалява разходите за труд и натиска
Коментари Харесай

Новите технологии намаляват и цените на услугите

Въвеждането на цифрови технологии понижава разноските за труд и натиска върху цените на услугите, показва Европейската централна банка (ЕЦБ) в изследване, извършено измежду огромни компании в Еврозоната, оповестява economic.bg, цитирайки Reuters.

Дигитализацията също по този начин замества работни места за чиновници с ниска и междинна подготовка, само че не и висококвалифицирани позиции. Това прави задържането на топ чиновници значителен въпрос, отбелязва ЕЦБ.

Проучването измежду 74 компании, без софтуерни компании и банки, е извършено на фона на дебатите дали бързите софтуерни промени може да са повода за ненадейно слабия напредък на възнагражденията и инфлацията, което е забележителна паника за ЕЦБ.

Изследването поддържа тази доктрина при фирмите от бранша на услугите, само че добавя, че за производителите на артикули дигитализацията в действителност носи по-голяма еластичност и благоприятни условия за поправяне на цените.

Доставчиците на услуги, изключително търговците на дребно, са по-склонни да гледат на внедряването на цифрови технологии от другите като практикуване на напън върху продажните им цени, показва ЕЦБ.

Според интервюираните обаче дигитализацията има едва отрицателно въздействие върху заетостта.

Макар заетостта в еврозоната да е на рекорден най-много от известно време, растежът на заплатите едвам стартира да се ускорява, а инфлацията към момента изостава. Това основава опасения дали не е прекратена обичайна взаимозависимост сред заетостта и инфлацията.

Ако това се окаже правилно, то ще промени метода на деяние на централните банки, защото обичайните принадлежности на паричната политика може би няма да са толкоз ефикасни, колкото в предишното.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР