Въвеждането на данък за имот в курорт би означавало двойно

...
Въвеждането на данък за имот в курорт би означавало двойно
Коментари Харесай

Депутатите ще търсят варианти за облагане на ваканционните имоти

Въвеждането на налог за парцел в курорт би означавало двойно облагане.

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Проект предлага нов налог за жилища в курорти

Предложението е на " Обединени патриоти " и планува да се съберат 200 млн. лева от парцели, които се преотдават на туристи
21 май 2018
Българска социалистическа партия и ГЕРБ ще поддържат възбраната на рекламата на хазарт

Корнелия Нинова се ангажира да показа законодателните начинания на Валери Симеонов пред Движение за права и свободи
10 май 2018 Парламентът ще търси разновидности да се таксува жилищата в курортите, отдавани чартърен на туристи от техните притежатели, само че това няма да се случи по оферти от вицепремиера Валери Симеонов метод - посредством спомагателен заможен налог за жилище в курорт. Това стана ясно от изявление на ръководителя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова в четвъртък.

Ден по-рано комисията одобри на първо четене предложенията за промени в Закона за локалните налози и такси, с които се вкарва новия налог, само че със поръчка за съществени корекции сред двете четения.

Нов налог за жилища в курорти

В края на май вицепремиерът Валери Симеонов стартира концепция да се вкара нов налог за жилища и вили в туристически региони. Така за всеки парцел в 140 национални и локални курорта, който не е главно жилище на притежателя му, ще се дължи сред 0.2 и 0.7% от данъчната оценка като в допълнение облагане. Според Симеонов огромна част от въпросните жилища се отдават чартърен на туристи, само че тези доходи не се заявяват и това е механизъм за битка с този сив бранш.

Същевременно обаче в четвъртък ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова заяви, че утвърждава концепцията на Симеонов по принцип, само че предлагането ще бъде модифицирано. " От много време се търси някакво решение за обгръщане на бранша. Сегашното законодателство изисква да бъдат облагани с налог общ приход приходите от наем на жилища и къщи за посетители, които не са регистрирани по закона за туризма ", разяснява тя, допълвайки обаче, че " там нещата се укриват и на практика няма облагане ".

Според Стоянова би трябвало да се търси някаква друга база на облагане. Причината е, че въвеждането на налог за парцел в курорт би означавало двойно облагане за едно и също нещо, което опонира на конституцията. Собствениците на ваканционни парцели заплащат заможен налог както всички останали и те се дефинират от общинските препоръки по места.

По време на съвещанието на бюджетната комисия Йордан Цонев от Движение за права и свободи изиска законопроектът да бъде отдръпнат и модифициран със същия мотив. " Неплащането на един налог не може да бъде избегнато с въвеждането на нов налог. Така импортиран, законопроектът не може да бъде поправен сред първо и второ четене ", сподели той. Според Георги Търновалийски от Българска социалистическа партия огромният проблем е, че не е ясно какъв е този налог. " Казахте, че ще замества курортната такса, само че в случай че е подобен, мястото му не е в Закона за локалните налози и такси ".

Съмнения и дали може да се дефинира кое е " второ " жилище

Друг текст от предлагането в законопроекта също се оказа проблематичен. Според плана на " Обединените патриоти " новият налог ще се дължи единствено в случаите, когато въпросният парцел не е главно жилище на притежателя му. Според депутати от бюджетната комисия обаче това на процедура не може да се ревизира, защото базите данни на общините нямат връзка по сред си.

" Във всички общини има база данни за жилищата там, само че доста хора имат парцели в други общини. Сега да вземем за пример, в случай че кметът на Чепеларе желае да ревизира дали обещано лице има друго жилище примерно в Несебър, не може да влезе в базата данни на Несебър ", сподели Дора Янкова от Българска социалистическа партия.

Колегата й Румен Гечев предложи първо да се създадат планове за този налог, както и дали не може да се увеличи ставката за второ и трето жилище в курортите като за тези, които се записват като наемодатели, се планува облекчение. Така съгласно него хората ще имат тласък да заявяват, че отдават жилището си чартърен и да заплащат налог общ приход върху прихода от тази активност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР