Въвеждането на 5G технологията предизвиква противоречиви реакции навсякъде в страните

...
Въвеждането на 5G технологията предизвиква противоречиви реакции навсякъде в страните
Коментари Харесай

5G мрежата скара и евродепутатите

Въвеждането на 5G технологията провокира спорни реакции на всички места в страните на Европейския съюз. Здравето и отбраната на персоналните данни или напредъка – това е алтернативата, по която учени, еколози и специалисти водят непрекъснато извънредно разпалени разногласия по тематиката, написа "Труд ".

Социалните мрежи безусловно преливат от какви ли не стряскащи отзиви, само че истината е, че още няма изрично мнение за вероятните опасности, които крие тази нова технология, въпреки многочислените u преимущества да са ясни.

Точно тази тематика се оказа сцена на доста сериозна полемика в Европейския парламент на 10 декември, където българският евродепутат Иво Христов бе хазаин на кръгла маса „ Разгръщане на 5G технологията в Европейски Съюз – благоприятни условия и провокации “. Христов е член на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал и също по този начин е измежду новите членове на Панел за бъдещето на науката и технологиите (STOA) – научният инструмент за разработване на политиките на Европейския парламент.

Събитието имаше за цел да отвори поле за полемика по отношение на изгодите и провокациите от внедряването на 5G мрежите, то прегледа тематиката от всички ъгли, а в откриването му присъединяване взе и българският еврокомисар Мария Габриел. Известни експерти в софтуерния бранш, както и учени и евродепутати показаха безусловно противоположни отзиви за новите технологии и в някои моменти даже нажежиха задоволително мощно пристрастеностите.

Българският експерт проф. Владимир Пулков (ръководител на лаборатория „ Интелигентни информационни инфраструктури “ в София Тех Парк) бе безапелационен, че каквото и да се приказва, 5G мрежата ще е реалност – налице са движещи сили, които ще ни принудят тя да бъде употребена, тъй като имаме потребност. „ Без нея няма интелигентни градове и изкуствен интелект.

Тя ще е по-енергийно ефикасна. Не можем без 5G, а хора в моята област към този момент мислят даже за 6G. Имаме потребност от стандарти и правила, от инфраструктура и платформи за тествания “, безапелационен бе той. Позицията му срещна друга решителност от страна на екоактивисти и учени, които незабавно дадоха отговор със стряскащи данни и обстоятелства за това до какви вреди могат да доведат тези високи технологии.

„ Вие явно се смятате за деятел на напредъка, само че би трябвало да знаете, че има и социално-климатични провокации, които би трябвало да имате поради “, апострофира го един от гостите на полемиката и оттова се отприщиха пристрастеностите по тематиката.

Пол Ланойе, който е бил евродепутат 15 години, а в този момент е ръководител на екологичната организация GRAPPE, бе много необорим в обясненията си по какъв начин 5G могат да влияят върху насекомите, птиците и какъв брой нездравословни могат да бъдат за оцеляването им.

„ Проучването ни е напряко плашещо “, предизвести белгиецът. Според него редките метали, които ще би трябвало да се употребяват като основни съставни елементи в електронните устройства и индустриалното развиване, ще станат още по-редки, а те са значими невъзобновяеми запаси. С едни от най-големите ресурси разполага Китай, която е международен водач в тези значими стратегически запаси.

„ Аз не съм паникьор, а академик, който принадлежи на друга ера. Установявам, че въздействието върху живите организми е доста огромно. Но не ми е прелестно, когато се опълчват мненията на инженери и еколози “, изясни още Пол Ланойе. Ученият разгласи, че има проучвания, които демонстрират, че несъразмерното потребление на новите високи технологии водят до здравословни проблеми, до рак, депресии, неплодородие и други неврологични положения.

„ Необходим е правилото на предпазливостта. Има задоволително доста градове, които не желаят да са „ интелигентни “, т. е. опасани от тази 5G мрежа “, натърти той.

Най-разпалено отбрани позицията си представителката на „ Зелените “ в Европарламента френската депутатка Мишел Риваси.

Тя непосредствено разгласи, че поради въвеждането на 5G мрежата ще би трябвало да се изрежат дърветата по улиците. „ Как мислите, че ще създадем това? “, попита дамата и продължи: „ В момента слагаме каруцата пред коня. Ние ще желаеме да се създадат изследвания и не вие сте тези, които ще решат въпроса. Представяте ли си да вземем за пример в моя апартамент да ми въздейства замърсяването на прилежащия? Убедена съм, че технологията би трябвало да се приспособява към околната среда. Ние желаеме и ще защитим жителите “, приключи французойката Риваси.

Сътрудник на еколозите в Екологичен потенциал пък добави, че има две систематични рецесии: климатичните и загубата на биологичното многообразие. А на това не се обръща задоволително внимание.

В другата прекаленост бяха бранителите на 5G мрежата. Те също показаха извънредно забавни данни за изгодите на новите технологии. А те ще са за компютрите, образованието, здравното лекуване, мониторингът, нови усъвършенствания и разширения за виртуална действителност, връзка сред коли и интелигентния дом, във всяка сфера, в която машините би трябвало да приказват между тях непрекъснато и без закъснение.

Предимствата ще са доста и те ще се виждат и усещат от всички, уверени бяха експертите. И безапелационни, че до 5 години най-много тази мрежа ще е реалност в страните от Европейски Съюз.

Всички обаче се съгласиха, че желаят да чуят повече за ограниченията за понижаване на риска откакто всички страни членки показват своя отговор. Необходима е основаване на рамката за 5G и нови благоприятни условия за консуматори и бизнеса.

Готови ли са сертификационните лаборатории в Европа, разполагат ли с нужния дипломиран личен състав и в какъв период ще е допустимо това, ще има ли европейска или национална сертификация – всички тези въпроси чакат своя отговор.

Сигурността на 5G е нещо доста значимо. Освен това въпрос на оценка на риска е на всяка страна поотделно и по тази причина има разнообразни национални подходи. Инструментариумът обаче може би ще е бъде общ и това без подозрение е геополитически въпрос. „ 5G-технологиите са естествена еволюция, а не гражданска война “, оповестиха бранителите й.

„ За нас в Европейската комисия тази конференция е една от значимите платформи за продан на хрумвания и отзиви, да сложим ясно въпросите до каква степен сме стигнали, по какъв начин сме се подготвили като Европа и като Еврокомисия, само че и какво ни следва “, съобщи пред всички еврокомисарят Мария Габриел. Тя категорично уточни, че новите технологии би трябвало да бъдат в интерес на хората, да се вземат поради страховете им, отрицателните последствия и реакциите.

Домакинът на форума Иво Христов (от групата на социалистите и демократите в ЕП) разгласи, че все още Европейски Съюз не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е нужна, макар предизвестията на част от научната общественост.

„ Намирам това за безконтролно. Поради тази причина насочих предложение към научния панел на Европейския парламент – SТОА, да изготви проучване за евентуалните резултати върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите.

Неслучайно в редица европейски страни има митинги против прокарването на технологията. Брюксел би трябвало да се научи да се вслушва в терзанията на хората, а не да работи технократски “, безапелационен бе евродепутатът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР